Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій назвав реформу охорони здоров’я однією з наймасштабніших та найочікуваніших. Адже вона має бути спрямована на поліпшення медичного обслуговування населення, підвищення його якості та доступності. Перший заступник глави парламенту на вчорашніх парламентських слуханнях «Про реформу охорони здоров’я в Україні» нагадав, що нині відбуваються кардинальні зміни в усіх сферах суспільного життя. Така доля нашої держави, що нам доводиться одночасно вести війну на сході і реформувати всі сфери життя.

Водночас, як зауважила голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець, вся громада країни — це у першу чергу пацієнти, заради яких мають відбутися зміни. «Кожен лікар, по-перше, служить пацієнтам, по-друге, сам у будь-який момент може стати пацієнтом. Тому так важливо затвердити стратегію реформи і модель системи охорони здоров’я, яку ми хочемо побудувати», — сказала вона.

Незадовільний стан здоров’я населення України та глибока демографічна криза не залишають жодних сумнівів у необхідності докорінної реформи вітчизняної системи охорони здоров’я. На цьому наголошували учасники парламентських слухань.

А. Парубій підкреслив, що повинна відбутися концептуальна розмова. «Маємо дати рекомендації щодо самої концепції реформування. Без загального плану, мети дуже важко робити етапні, спеціалізовані реформи в цій галузі», — сказав він. Тож закликав учасників не просто озвучувати проблеми, а й подавати конкретні пропо-зиції.

Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі (на знімку) під час доповіді наголосив, що рік тому під час його призначення на посаду він ставив собі низку запитань: стане новий рік роком фундаментальних змін чи втрачених можливостей. «Тодішня атмосфера, — наголосив він, — давала мені упевненість, що Україна не втратить можливості».

Рік минув, і щоб оцінити, чого саме вдалося досягти міністерству, не потрібно звертатися до експертів. За словами міністра, нині розпочато процеси реформування на ринку лікарських засобів. Зокрема, системи державних закупівель. «Цього року ми змогли передати 60% бюджетних грошей, а це 2 млрд. 197 млн. грн., міжнародним організаціям на придбання ліків. Усі договори були підписані, торги відбулися, і ми сподіваємося, що дуже скоро ліки, які закуповувалися через міжнародні організації, надійдуть у країну», — зауважив урядовець. Передбачається, що закупівля ліків міжнародними організаціями 2016-го відбуватиметься на рівні 100 відсотків.

Про які ще досягнення говорив міністр охорони здоров’я та як їх оцінили учасники слухань, зокрема представники профільного комітету Верховної Ради, читайте в наступному числі газети.

Цифра

За даними Державного комітету статистики України, лише 15% від загальної кількості наших громадян старші за 65 років. За станом здоров’я громадян Україна посідає одне з найнижчих рейтингових місць в Європі. Від 12 до 14 млн. українців страждають на серцево-судинні захворювання, понад 
1 млн. мають онкологічні хвороби, ще майже в 2 млн. — цукровий діабет, до того ж понад 130 тис. із них є інсулінозалежними.

 

 

 

 

 

 

На знімках: О. Богомолець і А. Парубій; учасники слухань.

Фото Сергея КОВАЛЬЧУКА.