Бойовики продовжують обстрілювати українські позиції в зоні бойових дій. Неспокійно на донецькому напрямку. Гібриди продовжують підтягувати техніку та озброєння до переднього краю. Проте до повномасштабного наступу вони не готові, повідомив речник прес-центру штабу антитерористичної операції Антон Миронович.
«Мінські домовленості скоро мають уже завершитися, тому терористи намагаються за всяку ціну спровокувати наших воїнів на відкриття вогню у відповідь, щоб звинуватити нас у порушенні домовленостей. За нашою інформацією, застосування бойовиками заборонених мінометів і реактивних систем залпового вогню говорить про налагодження системи роботи для оборонних дій», — сказав він.
На підтримку російсько-терористичним формуванням на Донбасі вчора Кремль знову відправив черговий «гумконвой» у більш як тисячу тонн. За традицією, найближчим часом слід очікувати ескалації воєнних дій. Такий «подарунок» московські спонсори агресії на сході нашої країни, цілком можливо, приготували під новорічну ялинку. Не виключено, що 47-й путінський «привіт» вторгся на українську територію для своєрідної підтримки пролонгації Мінських домовленостей. Навздогін йому головний відправник заявив на звітній прес-конференції: «Нам постійно кажуть: треба, щоб Росія виконала Мінські угоди. Тож ми хочемо цього»...
Про ціну і бажання виконання Мінська-2 багато говорять напередодні закінчення строку його реалізації, який минає 31 грудня 2015 року. Свою особисту думку із приводу реалістичності здійснення мінського плану для врегулювання ситуації на Донбасі в інтерв’ю Укрінформу висловив представник України в Тристоронній контактній групі, директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін:
«У мене склалося, це моє особисте враження, що й усі наші партнери, і союзники, і на Заході, у тому числі й Сполучені Штати, настільки зацікавлені в реалізації Мінських угод (які взагалі дозволяють двояке тлумачення), що закрити агресію проти України мирним шляхом, без втрати національних інтересів України, для нашої країни неможливо. У мене складається враження, що, той, накат, який іде, викликаний нерозумінням реалій на сході України. Україна не може піти на варіант, коли ми будемо змушені робити все, щоб ці окуповані області ввійшли у формат нашої держави в статусі якоїсь особливої автономії. І найголовніше — Україна має нести всю відповідальність за відродження цих територій, у той же час, маючи, прямо скажемо, чужорідне утворення у своїй архітектурі.
Триває жорстке обговорення всіх цих питань. Пан Морель (екс-посол Франції в Росії і спецпредставник ЄС із кризи в Грузії. Займається врегулюванням конфлікту в Донбасі. Запропонував свій план реінтеграції окупованих територій в Україну. — Авт.) шукає будь-яку лазівку, щоб знайти компромісні варіанти. Вся річ у тому, що ні підгрупи, ні контактні групи ніякого права взагалі виносити остаточні рішення не мають. Усі напрацювання передаються на засідання груп: спочатку міністрів закордонних справ, а потім, можливо, будуть обговорюватися президентами. Я прекрасно розумію: які б нескінченно світлі думки в моїй голові не з’являлися, це мої власні думки на даному етапі переговорів, бо навіть якщо наші напрацювання знайдуть риси законопроекту, то потім їх обов’язково  розглядатиме Верховна Рада. У нас демократична країна, більше того — вона у нас парламентсько-президентська республіка, і остаточне законодавче рішення ухвалює Верховна Рада, а після цього тільки підписує Президент».
Владимир Горбулін, як і раніше Ірина Геращенко (народний депутат, представник України в гуманітарній підгрупі), стверджує, що на останньому засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську питання про амністію бойовикам не обговорювалося. На його думку, ця інформація була спеціально вкинута, щоб ще більше посилити внутрішньополітичне напруження в країні. Нагадаємо, її за підсумками зустрічі оприлюднив спеціальний представник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік.