У старшого солдата ЗСУ 24-річного Миколи Казакова у тілі 30 осколків, розірвана барабанна перетинка вуха, на праве око бачить тільки на вісім відсотків, алергія на всі види анестезії. Незважаючи на це, його знову відправили на передову. Чому?

Перераховані недуги бійця зафіксовані у висновку військово-лікарської комісії при Вінницькому військово-медичному центрі. Тут після поранення лікувався солдат Казаков. — На комісії мені пояснили, що не можуть комісувати, — розповів солдат. — У них є наказ Міноборони, яким визначається придатність до військової служби. Згідно з цим документом, мої болячки не підпадають під те, щоб звільнити від служби.
У документі ВЛК зенітнику Казакову записали: «...обмежено придатний до служби». Лікарі переконували, що командир частини своїм наказом комісує його. Коли боєць повернувся у військову частину, комбат запросив юриста, довго радилися і сказали невтішне: «Не маємо права комісувати з таким висновком ВЛК. Наказ міністра не дозволяє. Якщо це зробити, комбат потрапить під кримінал».
Командир частини відправив бійця у київський госпіталь. Саме там нині перебуває Микола Казаков. Щоб привернути увагу до недолугих наказів Міноборони, солдат зареєстрував на сайті глави держави електронну петицію. Просить детально перевірити накази військового міністра щодо придатності бійців до служби.

Деякі осколки сам видряпав

— Я на своєму прикладі ознайомився з наказами міністра оборони щодо придатності до служби, — пише в петиції Микола Казаков. — У мене на правому оці зір був 10%. У висновку комісії записано — «придатний». А саме правим оком ведеться прицілювання під час стрільби. Нині зір погіршився ще більше. Лікар-офтальмолог у київському госпіталі повідомив, що бачу тільки на 8%. Ще один запис лікаря — перфорація барабанної перетинки після акубаротравми, простіше, дірка у перетинці вуха. Шум у вусі не припиняється ні на секунду. ЛОР теж пише — «придатний». А мені б цю дірку залатати, можливо, тоді б перестало шуміти і менше голова боліла. Алергія на всі види анестезії. І про це є запис у висновку ВЛК. Колоти нічого не можна. А що тоді робити у випадку поранення? Наявність осколків у тілі засвідчує щелепно-лицьовий хірург. Осколків у мене зо 30. Оперувати не можна, бо алергія на анестезію. Деякі осколки я сам видряпав. Обличчя чорне від опіків, тому не фотографуюся.
Микола Казаков із селища Турбів Липовецького району. Закінчив коледж. Їздив на заробітки за кордон. Перед мобілізацією працював у котельні. Іншої роботи не міг знайти. Мобілізували в лютому, а в квітні зазнав важких поранень. Він служив стрілком-зенітником. Його частина нині, як і раніше, на першій лінії, тобто на передовій. Під час бою керована ракета влучила у тягач МТЛБ, розрізала броню і знову вилетіла назовні, де й вибухнула. Бійці знаходилися біля тягача. Смерть пройшла поруч. Дивом всі члени екіпажу залишилися живі, але зазнали поранень. У найважчому стані був Казаков.

Один заплатив за операцію, інші вкрали гроші

Після лікування в опіковому центрі Дніпропетровської лікарні №2 пораненого доставили в Одесу в Інститут очних хвороб імені академіка Філатова. Там рятували око. За словами бійця, під час операції лікарі зафіксували зупинку серця. Пізніше йому пояснили: сталося це тому, що організм не сприйняв анестезію. На щастя, пацієнта вивели з шоку.
— Після операції я дізнався, що 90 тисяч гривень за моє лікування заплатив один із місцевих підприємців, — розповідає Микола. — Просив волонтерів, щоб дали його телефон, хотів подякувати. Мені відповіли, що підприємець не має наміру «світитися».
Нещодавно він сам зателефонував до матері Миколи. Прочитав в Інтернеті Миколину петицію до Президента. З неї дізнався, що око ще треба лікувати. Сказав по телефону, що готовий і цього разу сплатити витрати за лікування.
Другий випадок неприємний: поки він був у лікарні, аферисти зняли з його банківської картки майже 70 тисяч гривень, що їх переказали люди на лікування.

Просить допомогти іншому

 — Прошу напишіть не про мене, а про бійця, якому терміново потрібна операція, — сказав по телефону Микола Казаков. — Особисто незнайомий з цією людиною. Дізнався про неї з Інтернету. Його прізвище Раченко Аркадій Степанович, 1965 року народження. З 20 серпня 2014 по 3 вересня цього року Раченко провів в АТО. Після демобілізації почав скаржитися на біль у серці. Лікувався у Вінниці. Встановили діагноз: вроджена вада серця, гіпертонічна хвороба. Він — колишній десантник. Дивно, щоправда, коли в радянські часи його готували в Афганістан, тоді не було уродженої вади серця, а тепер знайшли. — Я переслав свої 200 гривень, — каже Микола. — На жаль, більше не маю. Дуже прошу тих, у кого є можливість, допоможіть врятувати життя воїну. У його сім’ї таких грошей нема. Зараз він перебуває у Києві.
Телефони дружини бійця — Раченко Наталя Борисівна: (063)2125526; (067)2558630
Довідка
Номер своєї картки Микола довго не погоджувався назвати. Але ж йому так потрібні кошти на продовження лікування і загоювання ран.
ПриватБанк
 4731 2171 1399 8148 Казаков Микола Андрійович.


Вінницька область.

Коментар

Ігор Мельник, начальник медслужби Вінницького військово-медичного центру:
— Ще раз ознайомився з історією хвороби старшого солдата ЗСУ Миколи Казакова, а також з висновками військово-лікарської комісії. Справді, боєць зазнав важких травм. Але лікарі, які надали висновки стосовно стану його здоров’я, діяли у відповідності з наказом №402 від 2008 року «Про затвердження положення про військово-лікарську експертизу у ЗС України». Висновок комісії — «обмежено придатний до військової служби» відповідає стану здоров’я Казакова. Простіше кажучи, у нас не було підстав комісувати його, інакше б порушили наказ. Зробити це міг командир частини, де служить боєць. Йому надана можливість своїм наказом звільнити хворого. Ще один варіант — оскаржити висновки комісії у Центральній ВЛК. 

 

 

 

 Таким боєць був до поранення, нині не фотографується, каже, щоб людей не лякати виглядом скаліченого обличчя.

Фото надано Миколою КАЗАКОВИМ та автором.