Спосіб у десятки разів здешевити виготовлення стрілецької зброї та артилерії винайшов знаний херсонський науковець. Стволи для нових гармат, автоматів та кулеметів оборонне відомство змушене закуповувати за кордоном. А от проректор Херсонського національного технічного університету Юрій Розов запропонував від традиційних способів обробки такого металу взагалі відмовитися, перейшовши на виготовлення ствольних заготовок у контейнерах зі спеціальною сумішшю під надвисоким тиском. Склад суміші є секретом, але фахівець каже, що інгредієнти для її створення не дуже дорогі й закуповувати їх за кордоном не потрібно. Технологія дає змогу також ремонтувати «розстріляні» стволи гармат, адже з такою зброєю погіршується точність влучань снарядів.

 

— Технологію виготовлення ствольних заготовок методом гідропресування я розробив давно, і вона стала темою моєї докторської дисертації ще на початку 2000-х років. Тоді у такий спосіб виготовили ствол для експериментального українського пістолета-кулемета «Ельф». Але потім витрачати бюджетні кошти на це чомусь визнали непотрібним. Тепер роботи над проектом відновлюються за спільної участі Херсонського національного технічного університету, КПІ та Донбаської державної машинобудівної академії у Краматорську, — коментує доктор технічних наук Юрій Розов.


Окрім прогресивної й економічної технології виготовлення стволів, у ХНТУ можуть похвалитися чималою кількістю не менш перспективних і корисних винаходів для армії та служб екстреного реагування. Це і костюми з куленепробивної тканини, що дають змогу відмовитися від важких бронежилетів, і вогнетривка та легка тканина для наметів тощо. Питання лише в грошах для промислового виробництва. Але його, схоже, вирішують: заступник генерального директора державного концерну «Укроборонпром» Артур Херувімов підписав із вишем меморандум про співпрацю. Документ передбачає, зокрема, співфінансування перспективних для оборонних заводів наукових розробок. А також стажування студентів на цих заводах, куди вони зможуть прийти після закінчення навчання.


Херсон.