На Одеському газовому родовищі, розташованому в Чорному морі за 130 кілометрів від Одеси, незвичайне пожвавлення. Раніше видобуток газу у цьому районі здійснювало українське підприємство «Чорноморнафтогаз», яке було захоплено Росією 2014 року під час анексії Криму. Однак днями, як заявляє підконтрольний тепер окупантам «Чорноморнафтогаз», «у зв’язку зі складною міжнародною ситуацією, ризиками втрати життєво важливих активів» дві сучасні самопідйомні бурові установки В-312 і В-319 вартістю майже 360 мільйонів доларів США було переміщено (іншими словами — вкрадено) з місця їх дислокації до узбережжя АР Крим.


Що показово, під час транспортування установок на шляху російського каравану опинилося турецьке торговельне судно, яке, на думку російської сторони, не виходило на зв’язок і свідомо намагалося стати за курсом руху команди викрадачів бурових установок. Сторожовий катер прикордонслужби ФСБ РФ і ракетний катер Чорноморського флоту РФ примусили судно під турецьким прапором змінити курс.


А на місці вивезених українських вишок окупанти встановлюють нафтову платформу «Таврида», також украдену в України. Як розповів помічник очільника Держприкордонслужби України Олег Слободян, наші кораблі й катери проводять фото- і відеофіксацію того, що відбувається навколо цієї вишки. Матеріали буде передано Міністерству закордонних справ, щоб там їх могли використати як аргументи у подальших судових справах проти Росії.


У МЗС України цю подію вважають грабунком. «Ми розцінюємо таку зухвалу зміну російською стороною розташування в Чорному морі двох самопідйомних бурових установок і нафтовидобувної платформи «Таврида», які є власністю країни, як черговий епізод широкомасштабного грабунку майна і природних ресурсів. За собою ми залишаємо право вимагати відшкодування від російської сторони збитків, завданих такими протиправними діяннями, які є порушеннями відповідно до Конвенції ООН з морського права», — заявила представник міністерства Мар’яна Беца.

Одеська область.