Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я визнав роботу Міністерства охорони здоров’я за минулий рік незадовільною. На цьому під час парламентських слухань «Про реформу охорони здоров’я в Україні» наголосила голова комітету Ольга Богомолець. Міністерство має працювати значно краще, вважають депутати і готові максимально йому допомагати. Саме тому комітетом і було зініційовано проведення парламентських слухань, щоб кожен міг точно знати, яку модель охорони здоров’я ми будуємо.

 

Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі зазначив, що відомству вдалося досягти поставленої мети з реформування системи на 60—70 відсотків. «У принципі ми вже заклали фундамент для хороших правильних реформ у країні, і наша мета на 2016 рік — гарантований доступ кожної родини до первинної допомоги. Потрібно не лише модернізувати первинну меддопомогу новими протоколами, а й правильно її фінансувати», — зауважив він. 


За словами О. Богомолець, реформа охорони здоров’я сьогодні залежить від адміністративно-територіальної, податкової, судової реформ і від децентралізації. Окремо обраниця зачепила систему фінансового підпорядкування закладів охорони здоров’я. «Крім Міністерства охорони здоров’я, у нас є ще 19 тендерних комітетів, які купують те саме для тих самих у тих самих, тільки осідають гроші в різних кишенях. Тому створення прозорого, відкритого механізму державних закупівель є абсолютно важливою складовою зміни і побудови європейської системи охорони здоров’я», — сказала вона.


Крім того, голова комітету наголосила на створенні відкритих баз даних і медичного персоналу всіх закладів охорони здоров’я. І що надважливо — лікарських засобів із референтними цінами і цінами в референтних країнах. «Прем’єр-міністром у квітні було скасовано постанову про референтні ціни. А це означає, що нині під час тендерних закупівель ми не зможемо порівняти ціни, за якими купуються препарати МОЗ України та міністерствами охорони здоров’я Естонії, Латвії, Литви та інших країн», — зауважила О. Богомолець.


Так само, додала вона, було скасовано постанову про 10 відсотків надбавки на дороговартісні ліки, нині вона піднята до 25 відсотків. «На жаль, те, що говориться, не відповідає тому, що діється», — зазначила вона.


Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська нинішній стан медицини охарактеризувала одним реченням: «Пацієнте, допоможи собі сам». Крім того, вона припустила, що міністерство зацікавлене в «чорному піарі» вакцинації, адже тоді не так буде помітно брак вакцин. «Проблема з вакцинацією — це одна з найбільших проблем, яка відгукнеться нам не сьогодні, а в найближчому майбутньому», — підкреслила вона. У зв’язку з цим закликала міністра розробити державну програму інформування суспільства про вакцинацію і її важливість. Щоправда, для цього вакцина має бути доступна.


Своє бачення змін запропонував і народний депутат, екс-міністр охорони здоров’я Олег Мусій. За його словами, у світі не залишилося жодної класичної моделі охорони здоров’я. «Найчастіше під нею розуміють вибір між бюджетною і страховою медициною. На мою думку, в Україні повинна бути запроваджена бюджетно-страхова модель», — сказав він.


Насамкінець О. Мусій наголосив на деполітизації реформи охорони здоров’я. «Ця тема має стати територією професійності, відповідальності та партнерства. Запорукою припинення суперечок має стати закріплення засад державної політики на рівні закону, який передбачатиме обов’язковість концепції, стратегії і покрокового плану дій із відповідальними особами», — сказав він.


Учасники слухань під час виступів порушили чимало проблем та озвучили багато пропозицій. Зокрема, зачепили необхідність додержання трудових прав медичних працівників, адже без них реформи не буде. А також розвиток медичного забезпечення Збройних Сил України, який має відповідати вимогам медичного забезпечення військ країн—членів НАТО, проблеми реабілітації, права на охорону здоров’я людей з інвалідністю.


Власне, рекомендації учасників парламентських слухань мають стати дорожньою картою для міністерства та комітету. «Від вашої позиції, кожного професіонала, залежатиме, чи все залишиться так, як воно було, чи ми здійснимо зміни. Я запрошую вас до Комітету охорони здоров’я. Усі наші засідання відкриті, ми чекаємо на ваші пропозиції щодо реформування педіатрії, акушерства і гінекології, реанімаційної служби — всього, що ви вважаєте за потрібне», — зауважила О. Богомолець, підбиваючи підсумки слухань.
У свою чергу Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій також закликав передавати всі пропозиції до комітету: «Адже система охорони здоров’я, яка десятиліттями була сталою, сьогодні має виробити загальну стратегію змін».

 

ДОСЛІВНО

 

Голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга БОГОМОЛЕЦЬ:


«Сьогодні реформа охорони здоров’я визнана 40 відсотками громадян України пріоритетною. Саме тому протягом наступного року комітет бере на себе зобов’язання щодо формування пакета законів і щодо чіткого контролю виконання Міністерством охорони здоров’я покладених на нього обов’язків...».