Цими днями у Брюсселі Президент України Петро Порошенко провів переговори з керівництвом Євросоюзу та НАТО. Головними темами обговорень стали питання про те, як Київ упорався з виконанням Плану з лібералізації візового режиму та запровадження зони вільної торгівлі з Євросоюзом (ЗВТ) з 1 січня 2016 року.


Успішність візового діалогу можна буде оцінити днями, коли Єврокомісія оприлюднить свій звіт, а ось стосовно ЗВТ Петро Порошенко підкреслив: «Торік ми зробили дуже складне і чутливе рішення щодо відкладення запуску зони вільної торгівлі на один рік. Ми сподівалися, що цей додатковий час буде використано для того, щоб владнати питання російського занепокоєння щодо ЗВТ. Проте цілий рік тристоронніх переговорів довів, що Росія не прагне знайти компромісні рішення. Її метою є просто накласти вето на ЗВТ, щоб зупинити процес поступової економічної інтеграції України в ЄС. Отож наша позиція тверда і чітка: ЗВТ буде введена в дію починаючи з 1 січня».

 

Говорячи про останні рішення керівництва РФ стосовно українського імпорту, Петро Порошенко відзначив: «Україна усвідомлює ці обмеження. Вони очікували, що завдадуть шкоди українській економіці, але ми готові заплатити таку ціну за нашу свободу і наш європейський вибір».


У свою чергу, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер наголосив на значних можливостях, які відкриває перед Україною зона вільної торгівлі з ЄС, та висловив сподівання на успіх запланованого на 21 грудня чергового раунду переговорів України, ЄС та Росії.


Окремо сторони обговорили енергетичну співпрацю. За словами Петра Порошенка, Україна була й залишається надійним партнером ЄС у питанні транзиту газу, а також надійним вкладником у забезпечення енергетичної безпеки ЄС і очікує на таке само ставлення з боку наших партнерів з ЄС. У цьому контексті Президент ще раз акцентував на позиції України: «Північний потік-2» — наша найбільша турбота на сьогодні. Він повинен бути заблокований як проект, що підриває енергетичну безпеку України та Європи», — цитує главу держави прес-служба Президента України.

 

Президенти Єврокомісії — Жан-Клод Юнкер, України — Петро Порошенко та Європейської Ради — Дональд Туск.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).