Як складатимуться бюджети на 2016 рік і як вони виконуватимуться, якщо будуть нові правила оподаткування. Про це йшлося на нараді з головами об’єднаних територіальних громад за участю віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка.

 

«Ні в кого немає сумніву, що процес децентралізації є ключовим. Саме він потягне за собою зміни, зокрема в боротьбі з корупцією, передачі повноважень, у питаннях енергоефективності, розподілу земельних ресурсів. Усі ці речі потрібно робити разом», — наголосив він.


Планується насамперед через Державний фонд регіонального розвитку спрямувати 4,65 млрд. грн. на проекти, які стосуються підсилення стратегії регіонального розвитку і, зокрема, на інвестиційні проекти об’єднаних територіальних громад. Також буде спрямовано мільярд гривень на підтримку таких громад. Крім того, в Держбюджеті на наступний рік передбачено 700 млн. грн. на вирішення питання енергоефективності на місцях.


«Дуже важливо, щоб керівництво об’єднаних територіальних громад підібрало людей, бажано зі знанням англійської мови, які працювали б саме над проектами. А наше завдання — навчити цих осіб. З донорами ми обговорюватимемо питання їхнього навчання, зокрема як працювати зі стратегією регіонального розвитку, міжнародними фінансовими організаціями, правильно визначати пріоритети», — зазначив Геннадій Зубко.


Також урядовець повідомив, що є шість законопроектів щодо передачі земельних ресурсів, які практично погоджені всіма міністерствами. «Питання земельних відносин буде винесено на Національну раду реформ. Адже це той ресурс, котрий дає сьогодні роботу, а головне — можливість розвиватися. Наступним кроком має бути перехід від вирощування і збирання врожаю до переробки. Тобто до створення робочих місць, додаткових надходжень до бюджету», — наголосив він.


Стосовно змін до Конституції, Геннадій Зубко сказав, що багато людей не тільки не розуміють, а чинять спротив їх ухваленню. З прийняттям таких змін, за його словами, центральна влада припинить впливати на прийняття рішень органами місцевого самоврядування. Люди, взявши на себе відповідальність, зможуть управляти територіями.


«Наші європейські партнери вражені темпом реформ у країні. Це стало можливим завдяки активним людям на місцях. Виконавча влада формує рамки цього процесу, і зупинити чи розвернути його неможливо. Інакше люди приведуть іншу владу. Тому закликаю уряд і парламент підтримати реформи децентралізації», — наголосив віце-прем’єр-міністр.