Така була відповідь прем’єр-міністра країни Міло Джукановича на вимогу Москви його провести. 

 

Як сказано в офіційному повідомленні МЗС РФ: «Ситуація в Чорногорії непроста. Йдеться про внутрішньополітичну кризу, яка супроводжується протестними виступами громадян. Тобто в чорногорському суспільстві зберігається глибокий розкол, насамперед, з питань членства в НАТО. Вважаємо, що саме чорногорський народ повинен сказати своє вагоме слово на референдумі з цього питання».


Міло Джуканович пояснив, що конституція Чорногорії не передбачає організації референдуму на випадок членства країни в Альянсі. Крім того, за його словами, не існує подібних юридичних вимог і немає політичної необхідності. Раніше він обвинуватив Росію і її симпатиків у країні в організації антиурядових акцій протесту проти приєднання до 
НАТО. 


Мало того, після одержання запрошення на вступ у НАТО країна посилила санкції проти Росії. Уряд Чорногорії ухвалив проект постанови про запровадження міжнародних рестриктивних заходів проти Росії. «Цим вирішенням вводяться міжнародні рестриктивні заходи стосовно дій, що підривають і загрожують територіальної цілісності, суверенітету й незалежності України, затверджені рішеннями Ради ЄС, до яких приєдналася Чорногорія, відповідно до зовнішньополітичного пріоритету узгодження з ЄС в галузі загальної зовнішньої політики й політики безпеки», — зазначається в проекті постанови уряду.


Плановано обмежити в’їзд на територію Чорногорію фізичним особам, відповідальним за активну підтримку дій або політики, що підривають територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України чи перешкоджають діяльності міжнародних організацій в Україні. Забороняється в’їзд до Чорногорії особам, які матеріально або фінансово сприяли «анексії Криму чи дестабілізації східної України», а також тим, хто керує трансакціями з «сепаратистськими групами в українському регіоні Донбасу».


Прем’єр-міністр Чорногорії нагадав Москві, що питання про членство в міжнародних організаціях є прерогативою парламенту, який виражає волю громадян країни. Він додав, що майже дві третини народних представників підтримують інтеграцію Чорногорії в НАТО, і країна в цьому випадку не втрачає свого суверенітету, як і не передає свої права міжнародній організації.