Професійні та етичні стандарти парламентаріїв обговорювали вчора у Верховній Раді під час круглого столу, на який окрім наших народних депутатів запросили їхніх колег із європейських законодавчих органів, а також міжнародних експертів. Організаторами заходу виступили програма USAІD «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», ОБСЄ/ДБІПЛ. Їм сприяли комітети Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції, з питань Регламенту та організації роботи парламенту й з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

 

Як зауважив під час свого виступу директор програми USAІD «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво» Ігор Когут, учасники круглого столу поставили собі за мету обговорити бачення розвитку і вирішення питань парламентської етики. Працювати над цим на рівні експертних та аналітичних досліджень почали ще в період Революції Гідності, сказав він. За цей час наші реалії змінилися, але проблема не втратила актуальності, а навпаки, нині потребує вирішення, як ніколи раніше, зауважив експерт.


Серед новообраних членів парламенту майже 60 відсотків потрапили в стіни законодавчого органу вперше. Ці люди не мали традицій і попереднього досвіду роботи у Верховній Раді. За два роки вони не змогли наблизити наш законодавчий орган до міжнародних стандартів парламентаризму. Водночас, за словами І. Когута, вже нині керівництво українського парламенту активно працює над розробленням відповідної реформи. Працює над цією проблемою в Україні й спеціальна місія Європарламенту, яку очолює Пет Кокс. Дорожню карту напряму таких змін очікують уже в січні-лютому. Це будуть нові для країни, але звичні для світу практики прозорості парламенту. Уже нині громадяни можуть надсилати свої пропозиції щодо  порядку денного за допомогою електронних петицій. Унаслідок колосальної технічної реконструкції парламенту незабаром кожен комітет планують перетворити на такий собі електронний офіс, де паперовий обіг зведеться до мінімуму. І. Когут переконаний: уже за п’ять-десять років наш парламент має всі шанси перетворитися на відкритий для суспільства орган.