Парламентська делегація в складі голови Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганни Гопко, першого заступника голови комітету Іванни Климпуш-Цинцадзе, члена комітету Сергія Ларіна та очільника української частини міжпарламентської групи дружби «Україна—Угорщина» Валерія Лунченка відвідала Будапешт. Візит відбувся на запрошення голови Комітету Державних Зборів Угорщини у закордонних справах Жолта Немета.

Під час поїздки українська делегація мала зустріч з міністром зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини П. Сійярто та віце-спікером Державних Зборів Угорщини Ш. Лежаком, а також провела переговори з головою та членами Комітету Державних Зборів Угорщини у закордонних справах, головою та членами угорської частини міжпарламентської групи дружби «Україна—Угорщина».
В ході зустрічей обговорили ситуацію в Україні, двосторонню співпрацю у політичній, економічній, прикордонній та енергетичній сферах, відносини «Україна—ЄС», а також взаємодію у рамках міжнародних організацій.
Українська сторона детально поінформувала угорських партнерів щодо внутрішньополітичної ситуації в Україні та подій на сході нашої держави, навела докази невиконання Російською Федерацією жодного з 12 пунктів Мінських домовленостей, а також запропонувала організувати угорським парламентаріям поїздку до лінії розмежування на Донбасі, щоб вони змогли особисто оцінити дії підтримуваних Росією терористів. Угорська сторона, зі свого боку, підтвердила підтримку суверенітету та територіальної цілісності України та запевнила, що санкції проти РФ будуть продовжені та що Угорщина не порушить у цьому питанні єдності європейської спільноти. Також пролунали запевнення, що Угорщина всебічно сприятиме просуванню нашої держави шляхом європейської інтеграції, в тому числі отриманню безвізового режиму з ЄС у 2016 році, та ділитиметься досвідом здійснення внутрішніх реформ з метою адаптації до стандартів ЄС.
Висловивши зацікавленість в активізації політичного діалогу, угорська сторона поновила запрошення Президенту, Прем’єр-міністру та міністру закордонних справ України відвідати Угорщину у наступному році.
Українська сторона, зі свого боку, запропонувала Голові Державних Зборів Угорщини та угорській частині міжпарламентської групи дружби у 2016-му здійснити візити до України, а також запросила угорських партнерів узяти участь у виїзному засіданні Комітету Верховної Ради у закордонних справах в Ужгороді, яке орієнтовно відбудеться у січні-лютому 2016 року.
Також сторони домовилися докласти максимум зусиль для активізації прикордонної співпраці, реалізації низки інфраструктурних проектів, належного забезпечення прав та інтересів української меншини в Угорщині та угорської меншини в Україні.

Фото зі сторінки у Фейсбуці народного депутата Ганни Гопко.