Мінлива температура в грудні не дозволяє сходам озимих на полях країни ні відновити вегетацію, ні поринути в глибокий зимовий сон. Проте саме така погода може поліпшити загальний їхній стан.
Було б набагато гірше, якби нині до нас прийшло різке похолодання, особливо під час відсутності снігу. Але морозів до кінця місяця не очікується, понад те — потеплішає. Новий рік, швидше за все, зустрічатимемо за +4—10 удень із природнім зниженням уночі, прогнозує начальник відділу агрометеорології українського Гідрометцентру Тетяна Адаменко.
За її словами, така зміна денних «плюсів» на нічні «мінуси», більш характерна для листопада, дасть змогу сходам одержати додаткове загартування. Незважаючи на процеси росту, що завершилися, у рослинах триває накопичення цукрів та інших корисних речовин, які допоможуть їм пережити можливі наступні несприятливі погодні умови, інформує «ПроАгро».
Поки входження в зиму, якщо це так можна назвати, іде добре, а м’який початок зими є немов компенсацією природи за посушливу осінь, зазначає Тетяна Адаменко. Але, звичайно, заспокоюватися не варто, оскільки все залежатиме від погоди в січні-лютому і на початку весни. Найбільшу загрозу для озимих становлять сильні морози за недостатнього сніжного покриву й різкі коливання температури.
За даними Мінагрополітики, озимі зернові в Україні зійшли на 5,8 млн. га, або 86% від засіяних площ. З них у гарному й задовільному стані перебувають посіви на 3,85 млн. га, у слабкому й зрідженому — на 1,93 млн.
Крім того, озимий рапс зійшов на 570,8 тис. га (88% від засіяного). З них у гарному й задовільному стані — на 67,5% площ, у слабкому й зрідженому — на 32%.