Рекордно успішний курортний сезон на Херсонщині підживлює економіку і після свого завершення. На собі це відчули мешканці Арабатської стрілки, де життя, власне, і тримається переважно на обслуговуванні відпочивальників.

 

Розморозили будівництво


— Минулорічний сезон був для нас провальним — адже біля села стояли війська російських загарбників, і їхати засмагати під дулами кулеметів та гармат мало хто хотів. Але потім окупанти забралися у Крим, і курортники повернулися навіть у більшій кількості. Істотно зросли й відрахування до скарбнички місцевої громади, причому не тільки у нас. Сподіваючись, що й далі все буде гаразд, інвестори заходилися зводити нові оздоровниці та гостьові будиночки. Нині таких у нас споруджують більше десятка, і одне з приватних підприємств Мелітополя розконсервувало будівництво свого пансіонату на березі Азовського моря, — розповів сільський голова Стрілкового Олександр Пономарьов.


У Генічеській райдержадміністрації Херсонщини додають: нині на Арабатці поновилося заморожене раніше будівництво навіть не одного, а семи пансіонатів і баз відпочинку. Це дуже обнадійлива тенденція, хоча від неї просять занадто багато не чекати: один успішний сезон після кількох «голодних» просто не дає змоги нагромадити кошти на реалізацію дуже вже масштабних проектів.


«Так, у бізнесменів, котрі працюють у рекреаційній сфері, з’явилися вільні кошти. Але вони витрачають їх на латання дір у господарстві, яких накопичилося чимало. Тож про будівництво на Арабатці нових парків розваг тощо не йдеться — можливо, за стабільного припливу відпочивальників інвестори повернуться до згаданої теми у наступні роки», — коментує ситуацію перший заступник голови Генічеської РДА Херсонщини Олексій Сищенко.


Інвестиції — не тільки на курорти


Ще один проект, який вдалося реалізувати за рахунок інвесторів, — довгоочікуване будівництво сервісної зони на контрольному пункті в’їзду-виїзду «Чонгар» біля адміністративного кордону з Кримом. Там розгорнули велетенський ангар площею у півтисячі квадратних метрів, де є і зручності, і можливість відпочити, і продають напої. Плюс пункт продажу квитків на літаки та пасажирські поїзди, а в перспективі — ще й офіс нотаріуса для вирішення проблем із правами власності на авто й оформленням дозволів від когось із батьків на перетин адмінкордону неповнолітніми. Однак новий комплекс був готовий раніше, ніж створили умови для його експлуатації: КПВВ «Чонгар» заходилися переносити на кілометр ближче до лінії розмежування. Але ці роботи розтягнулися ледь не на місяць, бо потребували й повторного підключення об’єктів до електроенергії, й розділення зон пересування автомобілістів і пішоходів задля їхньої ж безпеки. Тому автотранспорт через цей пункт в’їзду-виїзду почали знову пропускати тільки з 30 листопада, а сервісний центр відкрився лише 2 грудня.

Так чи інакше, два мільйони небюджетних коштів на проект витрачено, і час покаже, чи буде з них віддача.


До того ж є плани відкрити на КПВВ «Чонгар» і продуктовий ринок, де могли б затоварюватися дешевшими харчами приїжджі з окупованої зони — такий хаб, які є на КПВВ Луганщини та Донеччини. Гроші на його облаштування також знайшлися б, але... блокада, що триває майже три місяці. Її учасники транспорт з продуктами просто не пропустять, аж доки окупаційна «влада» Криму не виконає їхні вимоги. Тож поки що будувати придорожній базарчик, де нічим буде торгувати, просто немає сенсу.

Херсонська область.

 

ФАКТ

 

Бюджети сільрад Стрілкового та Щасливцевого на Арабатській стрілці за підсумками курортного сезону перевиконано відповідно на 125 і 140 відсотків.

 

КПВВ «Чонгар».


Фото автора.