Понад 130 пакунків надійшли до Тернополя з американських міст Нью-Йорка, Стемфорда і Гартфорда. Їх сформували тамтешні осередки Спілки Української Молоді (СУМ), яка діє в багатьох країнах світу. У родинах української діаспори дуже уважно поставилися до потреб дітей, батьки яких загинули на сході, з сімей військовослужбовців та переселенців. Кілька разів уточнювали електронною поштою розміри взуття та одягу. Посилки доповнили шкільним приладдям, іграшками, солодощами. Їх вже розвезли дітям напередодні Дня Святого Миколая. Акцію «Теплом зігріємо серця» члени СУМу організовують не вперше. Її координатор у Тернопільській області Мар’яна Марець каже, що акція має й велике моральне значення, оскільки засвідчує єдність українців усього світу. Загалом члени СУМу з Австралії, Бельгії, Великої Британії, Канади, Німеччини, США надіслали в Україну півтори тисячі «миколаївських» подарунків. Їх отримають у Львові, Києві, Дніпропетровську, Хмельницькому та в інших містах.


Як повідомляє наш власкор Людмила НАКОНЕЧНА, тернопільський підприємець Сергій Мельник сам став Миколаєм для двадцятьох дітей, батьки яких загинули в АТО. Свої подарунки він вручав разом з головою обласної ради Віктором Овчаруком. На повну потужність працює в регіоні і «Фабрика Святого Миколая»: тут вже підготували подарунки для двох тисяч дітей з малозабезпечених та багатодітних родин.


***


До 70 дітей вимушених переселенців, які проживають у санаторії «Тетерів» у Коростишівському районі на Житомирщині, Чудотворець прийшов разом з працівниками ДСНС. Громадська ініціатива «Крим SOS» та Міжнародна організація «Stabіlіzatіon Support Servіces» допомогли їм придбати подарунки для малечі, котра порадувала гостей піснями та віршами, передає наш власкор Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.


***

 


Встиг побувати Святий Миколай і у маленьких пацієнтів Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні (на знімку). У першу чергу він навідався у відділення онкогематології, де передав подарунки від військового капелана, голови благодійної організації «Діти милосердя» Василя Довганюка та голови батьківського комітету онкохворих дітей Олександри Філоненко, дізналася наш власкор Галина БРУХАЛЬ. Вона повідомляє, що з Чудотворцем зустрілися і три тисячі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають у Коломийському районі області. Солодкі гостинці, іграшки та необхідні речі для них придбали представники благодійного фонду «Покуття».


Не забули про маленьких коломиян і закордонні друзі. Австрійська благодійна організація «Один світ» привезла подарунки для молодших школярів району. Загалом 700 учнів із п’яти шкіл міста, гімназії та навчального закладу села Товмачик отримали презенти від своїх однолітків із Верхньої Австрії. А районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді організував для юних підопічних екскурсію до садиби Святого Миколая у село Пістинь Косівського району. Сорок дітей із сімей учасників АТО, багатодітних та незаможних родин напередодні свята побували у справжній казці: поспілкувалися із Миколаєм, прогулялися маєтком, оглянули експозиції музею та отримали солодощі.


Фото Миколи МАЦЮКА.