Початок зими в Берліні невеселий: мжичка, туман, або й рясний дощ. Та це не час, коли німці й туристи засиджуються удома чи в кав’ярнях, адже в місті починаються традиційні різдвяні ярмарки! Прикметно, що цього року один з них проходить під знаком України. Там можна придбати наші сувеніри та ялинкові прикраси. Але про все по порядку.

Рушаючи на ярмарок, слід подбати, щоб гаманець був якомога тугіший. Аромати ванілі, запашного глінтвейну, зацукрованих горіхів, яблук, медових пряників, котрі витають у повітрі, нікого не залишають байдужим. Не кажучи про наїдки з м’яса — тут пропонують скуштувати найрізноманітніші сосиски, ковбаски, реберця, смажені на грилі, приправлені спеціями, а на додаток ще й тушкована капуста. Всі ці наїдки шкварчать на величезних пательнях просто перед вами. Мало кому вдається встояти перед сосискою з гриля, приправленою солодкою чи гіркою гірчицею.
У кожному німецькому місті переконані, що саме їхній ярмарок найкращий. Адже в кожного — своя «родзинка». В Кельні свято відбувається неподалік всесвітньо відомого готичного собору, тому панорама тут неповторна. Місто Любек приваблює найсмачнішими марципанами. 
Берлін хизується тим, що тут щороку відбувається понад 60 ярмарків, фактично вся столиця — один величезний ярмарок! І серед них цього року є один особливий. Ярмарок біля замку Шарлотенбург підсвічений синьо-жовтими кольорами! І не випадково — він проходить під знаком України. Магістрат Берліна запросив на його відкриття київського міського голову Віталія Кличка. Один із павільйонів — уперше український. Тут працюють українські майстри, знайомлять відвідувачів ярмарку з народними ремеслами, гончарним мистецтвом, різьбленням по дереву, національною вишивкою. Днями з Києва прибуде ще й фольклорний ансамбль «Веселі дядьки». 
До речі, на православне Різдво до Києва приїде велика німецька делегація, щоб представити свої традиції.
Але для гостей — святкування, а для учасників — гаряча пора заробітку. Товарооборот від продажу різдвяних сувенірів, ласощів, делікатесів і традиційних сосисок становить у середньому понад п’ять мільярдів євро щороку. Тут купують подарунки до зимових свят майже чотири мільйони відвідувачів. Тому тривають вони традиційно до католицького Різдва.

Берлін.

 

 

 

 

У Берліні вирує Різдвяний ярмарок.

Український павільйон. Продавець Людмила Коцюба пропонує  продукцію  Клавдієвської фабрики ялинкових прикрас.

Фото автора.