Ситуація в зоні бойових дій залишається не по-зимовому розпаленілою. Російсько-терористичні угруповання дедалі частіше рвуться у бій: ідуть у локальні наступи, використовуючи при цьому «відведене» озброєння. Схоже, на новорічні канікули бойовики не збираються. Точніше, їх не пускає «директор» гібридної війни, змушуючи виконувати домашні завдання, написані в кремлівському кабінеті. Їхня головна мета — примус до «русского міра».
Згідно з оперативними даними, войовничі «учні» намагаються «відсунути» сили АТО від Донецька. Туди перекидаються бронетехніка й боєприпаси для РСЗВ «Ураган» (калібр 220 мм). Водночас ворог проводить активне перегрупування для підготовки можливого наступу на Артемівському, Волноваському і приморському (Маріупольському) напрямках, а також на північ від Луганська.
Протягом минулої доби (дані на 21.12) противник чинив збройні провокації стосовно наших позицій на всіх напрямках. Зокрема, на Маріупольському бойовики застосували заборонене Мінськими домовленостями важке озброєння — танк і 82-мм міномет. Про це повідомив спікер АП з питань АТО Андрій Лисенко.
На думку аналітиків групи ІС, подібна активізація противника спричинена наближенням номінальної дати закінчення Мінських угод. Де-факто самі бойовики й російські наставники їх зірвали. Тепер їхнє завдання посиленням агресії добитися пролонгації «Мінська-2» у наступному році. Путін продовжує гру в «мирний діалог», вторячи занепокоєним партнерам у ЄС і США про те, що альтернативи мінському формату для врегулювання ситуації на Донбасі немає. Піонер Вова готовий виконувати Мінські угоди. Але тільки на своїх умовах. А це — проведення «місцевих виборів» під виключним контролем Кремля, наступна легалізація бандформувань під виглядом «народної міліції» і, як наслідок, лише формальна передача регіону під контроль Україні (з необхідністю для Києва вирішувати соціально-економічні проблеми даних територій, які в реальності залишаться під впливом Москви).
Кремль намагається поставити свій віз попереду коня. У цьому хитромудрому плані задіяно представників так званих ДНР/ЛНР, які беруть участь у мінському переговорному марафоні. Вони й озвучують підказки суфлера. Однією з останніх вимог ретрансляторів було ухвалення Києвом закону про амністію бойовиків ще до виборів. І от, як на замовлення, чутки про існування такого документа з’явилися минулого тижня після чергового засідання тристоронньої контактної групи. Про нього повідомив спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдик.
В Офісі спецпредставника підтвердили, що документ із питань амністії для терористів на Донбасі є неофіційним. За інформацією відомства, його проект підготував координатор робочої групи з політичних питань тристоронньої контактної групи П’єр Морель. «Поки що не проводилося жодних дискусій з цього документа, а тим більше його узгодження — як у робочій групі, так і в тристоронній контактній групі загалом», — наголошується у роз’ясненні офісу.