У Запоріжжі нарешті сформували міську владу. Не без скандалів -бо цього разу всі входи до зали заблокували невідомі... з посвідченнями журналістів. І не лише для активістів, а й для обраних депутатів. Але, зрештою, все врегулювалося, і друге засідання першої сесії Запорізької міськради сьомого скликання таки відкрилося.
Нагадаємо, що приведення новообраного міського голови Володимира Буряка до присяги відбулося ще 25 листопада, і ось лише 17 грудня депутати продовжили свою роботу. Увесь цей час тривали активні торги між представниками трьох місцевих фінансово-промислових груп, які не знайшли порозуміння перед виборами. Опозиційний блок («Запоріжсталь»), «Нова політика» («Мотор Січ») та «Наш край» (група братів Кальцевих — Сергія, екс-народного депутата і Володимира — екс-секретаря міськради), створені із осколків Партії регіонів, вели між собою непримиренну війну. Утім, вибори закінчилися і довелося миритися. Тим паче, що разом згадані політсили отримали 35 мандатів із 64 у Запорізькій міськраді.
Тепер докладніше про кадрові рішення. Секретарем міськради обрано Руслана Підорича («Нова політика»). Заступниками міського голови стали люди з передвиборної команди В. Буряка. Зокрема, посаду першого заступника отримав Сергій Мішок — чоловік... прес-секретаря нинішнього шефа Ольги Мішок. Ще двоє заступників попереднього міського голови Олександра Сіна (який фактично всі п’ять років був заручником закулісних домовленостей у раді поза його спиною) зберегли свої посади. Планувався і третій, але щодо кандидатури ще одного довгожителя міськради (був заступником при двох міських головах) Валерія Еделєва поки що домовитися не вдалося.
Сформовано вісім депутатських комісій. Водночас думка опозиції -фракцій «УКРОП», «БПП-Солідарність», «Батьківщина» та «Самопоміч», скажімо так, не дуже і враховувалася. Обрано виконком міськради. Єдина представниця громадськості Ірина Лех недобрала голосів, а всі інші місця у виконавчому комітеті посіли чи керівники, чи заступники директорів найпотужніших запорізьких підприємств: «Запоріжсталі», «Мотор Січі», АвтоЗАЗу, «Запоріжтрансформатору» та «Дніпроспецсталі». Якщо зважити, що як мінімум двома із згаданих підприємств володіє російський бізнес, то тут можна зробити певні невтішні висновки. І ще: за посадою до виконкому увійшли міський голова, його заступники та секретар міськради.
Тим часом депутатські комісії встигли не лише зібратися, а й проголосувати невідкладні рішення, пов’язані із перерозподілом бюджету, який дасть змогу отримати зарплати працівникам ЖКГ міста та «Запоріжелектротрансу». Рішення комісій підтримала і сесія.

Запоріжжя.