У неділю в Словенії було проведено референдум про право гомосексуалістів офіційно брати одностатеві шлюби й усиновляти дітей. Понад 63 відсотки громадян висловилися проти цього, а більш як 36 — проголосували за внесення поправок до закону про сім’ю. Результати референдуму обов’язкові для парламенту, який у наступні 12 місяців не може займатися легалізацією одностатевих шлюбів.


«До нового законодавства не буде внесено право гомосексуальних пар на всиновлення дітей», — повідомив один з ініціаторів референдуму Алеш Прімч. «Так, можливо, гомосексуалістам треба надати відповідні права, але традиційну родину як основне оточення для дітей необхідно зберегти», — зазначила один із лідерів консервативної партії «Нова Словенія — Християнська народна партія» Людмила Новак. Але представник лівих депутатів у парламенті Віолета Томич заявила, що її однопартійці продовжать боротися за права людини.


У березні цього року парламент змінив формулювання в законі про сім’ю, згідно з якою шлюбом у Словенії вважається «союз двох людей», а не «союз чоловіка й жінки». Супротивники нововведення розпочали широку кампанію, подали до суду й заблокували набуття цією поправкою чинності. Питання було винесено на референдум.