Голова Верховної Ради Володимир Гройсман у інтерв’ю телеканалу «Рада» наголосив, що для забезпечення низки фундаментальних позицій у системі місцевого самоврядування необхідно ухвалити зміни до чинної Конституції. Жодних підмін державною владою функцій місцевої не повинно відбутися, наголосив він.

 

Очільник парламенту нагадав, що в запропонованому проекті нового Основного Закону «передбачена повсюдність місцевого самоврядування». За його словами, це дає конституційні гарантії на частину загальнонаціональних податків, утворення виконавчих комітетів самими людьми через обрання обласних і районних рад. У такий спосіб вдасться підвищити довіру до влади і рівень відповідальності влади на місцях. Водночас, зазначив В. Гройсман, «буде активована система продукування якісних послуг у регіонах, що змінить абсолютно в кращій бік якість життя та економіки. Це позначиться на тому, що почнуть зростати заробітні плати, більше створюватиметься робочих місць, менше буде різних проблем — і це все тільки початок».


Керівник парламенту підкреслив: успіх Польщі певною мірою визначився саме якісною реформою місцевого самоврядування. «Це — ключова реформа. Якщо ми хочемо будувати нові садочки, ремонтувати дороги, створювати робочі місця, поліпшити умови життя, зменшити споживання газу і модернізувати котельні, створювати додаткові умови для якісної освіти тощо — нам потрібна децентралізація!» — сказав В. Гройсман. Справа кожної людини, зазначив він, включитись у цей процес і підтримати зміни.

Особливо тоді, коли такий серйозний орган Ради Європи, як Венеційська комісія, повністю підтримав новий проект Конституції.


Глава законодавчого органу зауважив, що в децентралізації є противники, які можуть зруйнувати весь процес. «Але це світоглядні речі. Так чи інакше зміни до Конституції відбудуться — це точка незворотності змін у країні», — сказав Володимир Гройсман, додавши, що «ми зміцнюємо державу і починаємо справжній рух до Європейського Союзу».

 

За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.