Посадити за стіл переговорів представників влади президента Сирії та сирійської опозиції, які упродовж п’яти років воюють проти владного режиму. Таким є головний заклик резолюції, одноголосно ухваленої Радою Безпеки ООН (на знімку). Переговори між сирійською владою і опозицією плановано розпочати в січні 2016 року.

 


Що стосується політичного майбутнього самого президента Башара аль-Асада, то Росія і Захід продовжують стояти на своїх позиціях. На думку Заходу, аль-Асад як головна причина початку війни в країні має бути відсторонений від влади. Москва вважає, що він повинен вести ці переговори з боку влади.


В резолюції також підтримано міжнародну «дорожню карту» мирного політичного процесу в Сирії, вироблену на конференції у Відні. Держсекретар США Джон Керрі зазначив, що резолюція надсилає «чіткий сигнал, що настав час зупинити вбивства в Сирії», цитує агентство AFP.


Як повідомляє «Радіо Свобода», майже чотири мільйони сирійців стали біженцями, а майже сім мільйонів — внутрішніми переселенцями, відколи в 2011 році в Сирії почалася війна. За даними ООН, понад 250 тисяч людей загинули за цей час.


Фото прес-служби ООН.