Увесь нинішній пленарний тиждень у парламенті буде присвячено Держбюджету-2016 та змінам у податковому законодавстві. У тім, що країна має увійти в новий рік із головним фінансовим документом держави, переконані фактично всі політичні сили, представлені у Верховній Раді. Однак подані урядом законопроекти викликають так багато зауважень і заперечень у народних депутатів, а у простих громадян — острах, обурення і шок, що без суттєвого доопрацювання і корегування їхні шанси пройти через сесійну залу дуже малі. Водночас у МВФ уже пригрозили: якщо парламент не ухвалить до кінця року закон про Держбюджет-2016, Україна не отримає черговий транш кредиту.


Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман на початку Погоджувальної ради привітав депутатів із рішенням Євросоюзу щодо запровадження безвізового режиму з Україною. «Це дуже довгоочікувана подія», — наголосив глава парламенту і подякував депутатам за результативні голосування, які дозволили забезпечити всю необхідну законодавчу базу для запровадження безвізового режиму. Глава парламенту висловив переконання, що у сесійній залі знайдеться необхідна кількість голосів для ухвалення інших рішень, необхідних для безвізового режиму.


В. Гройсман закликав усі політичні сили до конструктивної дискусії, щоб знайти порозуміння щодо проектів бюджету та податкової реформи. «Усе дуже непросто, і є багато поглядів на те, яким має бути бюджет країни, але все-таки закликаю, щоб ми знайшли правильне рішення і змогли на цьому тижні його ухвалити для того, щоби бюджет розпочав виконуватися вже з 1 січня 2016 року», — підкреслив Голова Верховної Ради.

 

 

 

Глава парламенту також повідомив, що завтра парламент розглядатиме питання конституційної реформи в частині судової реформи — парламент має попередньо схвалити законопроект і направити на висновок до Конституційної комісії.


Лідер депутатської фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко запропонував решту законопроектів зняти з порядку денного, а нинішній тиждень присвятити виключно підготовці законів про податкові зміни та про бюджет. «Нас усіх може об’єднати політика захисту вітчизняного сільгосптоваровиробника, маємо зберегти спрощену систему оподаткування для вітчизняного підприємництва, продовжити політику децентралізації й робити і надалі міста і громади точками росту нашої країни, — сказав Ю. Луценко. — Також ми маємо продовжувати пошук оптимальних розмірів рент і акцизів». Політик наголосив, що не можна допустити ввійти в наступний рік без бюджету, заявивши, що фракція БПП налаштована на прийняття цих документів, але без серйозного обговорення у фракціях і комітетах їх ухвалити неможливо і вони потребують ретельного доопрацювання.


Лідер депутатської фракції «Народний фронт» Максим Бурбак стверджував, що рішення про запровадження безвізового режиму з ЄС — це успіх усієї країни, що стало можливо завдяки злагодженій роботі. «Зараз перед депутатами стоїть завдання так само злагоджено ухвалити до нового року зміни до податкового законодавства та бюджет, — сказав М. Бурбак. — У нас немає часу на суперечки. Якщо Верховна Рада не ухвалить до нового року бюджет, МВФ не виділить нам черговий транш кредиту, що поставить під загрозу фінансування АТО, виплат зарплат і соціальних нарахувань». До того ж парламентарій наголосив, що ми обов’язково повинні увійти у новий рік із бюджетом, назвавши всі розмови, що можна фінансувати бюджет за 1/12 від бюджету минулого року, неприпустимими. Насамперед, за словами М. Бурбака, тому, що утворено нові територіальні об’єднані громади, які потребують нового бюджету.


Лідер депутатської фракції «Самопоміч» Олег Березюк закликав не перетворювати управління нашою державою на «заклинателів мантр». За словами парламентарія, нині лунає багато «мантр» — безвізового режиму, якого ще немає, децентралізації. «Натоміть у бюджеті є пряма, повзуча і прихована централізація, — заявив О. Березюк. — Цього року нам пропонують прийняти бюджет, яким хочуть забрати з місцевих бюджетів більше 36 мільярдів гривень, що є неприпустимим». Березюк заявив, що фракція «Самопоміч» не голосуватиме за проект бюджету, доки не побачить постатейний розпис усіх державних видатків, в яких, на думку лідера фракції, можна знайти до 100 мільярдів гривень неефективного використання державних коштів.


Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко назвала стратегію, обрану чинним урядом для реформування країни, «вкрай помилковою». «Якщо обчислити ВВП країни в доларах, то ВВП впав у 2,2 разу і є одним із найнижчих у світі показником ВВП на душу населення», — сказала Ю. Тимошенко. Лідер «Батьківщини» запропонувала скликати загальні збори коаліції і обговорити на них ситуацію, що склалася у країні.


Фракція «Батьківщина», заявила її лідер, голосуватиме за проект бюджету і податкові зміни, тільки якщо буде збережено пільгове оподаткування, зменшено єдиний соціальний внесок, знижено рентну плату на газ для державної видобувної компанії і не буде додаткового податкового тиску на людей, скасовано оподаткування пенсій, а також буде закладено реальну індексацію пенсій і зарплат, зменшено єдиний соціальний внесок, збільшено фінансування місцевих бюджетів, науки та освіти.


В Опозиційному блоці наполягають на індексації зарплат і пенсій: лідер депутатської фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко заявив, що розвиток економіки можливий лише за зниження податкового тиску. Він закликав зменшувати податки на прибуток, на доходи фізичних осіб, що, на думку Опозиційного блоку, сприятиме оздоровленню економіки. «Бюджет не дає відповідь на те, як захистити людей, які втратили після девальвації гривні свої доходи, бюджет погіршує життя людей», — сказав Бойко.


Радикали зареєстрували у парламенті проект постанови про зниження ціни на газ для населення, — повідомив лідер депутатської фракції Радикальної партії Олег Ляшко. «Чому промисловим підприємствам продають газ за 5 тисяч, а люди повинні платити 7 300 гривень?» — сказав Ляшко, навівши дані, що за новими платіжками, які люди отримали у грудні за листопад, лише опалення двокімнатної квартири площею до 70 метрів коштує дві тисячі гривень. Олег Ляшко стверджував, що «у бюджеті зариті корупційні схеми» і закликав негайно звільнити всіх суддів, прокурорів та митників. А також звернув увагу на те, що минулого тижня Генпрокурор призначив 154 керівників місцевих прокуратур, і серед них немає жодної нової людини у системі.


Депутатська група «Відродження», заявив Віталій Хомутиннік, не голосуватиме за Податковий кодекс, поданий урядом, бо в ньому знищується спрощене оподаткування, аграрна галузь, збільшується податок на нерухомість, запроваджується податок на ферми, цехи, що також вдарить по промисловості.


А депутатська група «Воля народу», повідомив Ярослав Москаленко, запропонувала проголосувати постанову про оцінку діяльності нинішнього уряду, що не є постановою про недовіру Кабміну, але стане сигнальним голосуванням. «Коаліція повинна зберегтися, але їй ніщо не заважає нині переформатувати уряд», — заявив Я. Москаленко.


Представник Президента України у парламенті Степан Кубів підкреслив, що рішення про запровадження безвізового режиму з ЄС є не лише успіхом, а і великою відповідальністю.
Водночас, незважаючи на критичні стріли з боку депутатів, представник уряду на Погоджувальній раді — віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко — заявив, що компромісу щодо основних для держави фінансових документів досягнуто і висловив переконання, що цього тижня їх таки буде ухвалено.


Голови чи представники парламентських комітетів також висловили багато суттєвих зауважень до проекту держбюджету та змін до податкового законодавства. Голова комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря («Батьківщина») назвав неприпустимими пропозиції уряду зменшити на 500 мільйонів гривень підтримку внутрішньо переміщених осіб. Бюджет не тільки антисоціальний, а і такий, що не закладає фундамент економічного зростання, — заявив голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк (Радикальна партія). Голова Комітету з питань євроінтеграції Ірина Геращенко (Блок Петра Порошенка) назвала неприпустимим у той час, коли говоримо про візову лібералізацію, зменшення фінансування МЗС та дипломатичних представництв України за кордоном.


Навіть від представників «Народного фронту» пролунало чимало конструктивної критики. Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький звернув увагу на те, що у проекті бюджету не закладено пільгове оподаткування вітчизняного книгодрукарства. А голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політик Вікторія Сюмар — на фінансування суспільного мовлення лише на 30% від потреби. Голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич переконувала, що не варто у бюджеті приймати речі, на яких уже «попеклися» минулого року. Скажімо, спочатку запровадили податок із пенсій для науковців, що призвело до відпливу викладачів у вишах, і потім довелося приймати інше рішення й шукати кошти. Чи так само із забезпеченням підручниками лише учнів із малозабезпечених родин.


Підсумовуючи дискусію, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман наголосив, що бюджет країни має повністю відповідати інтересам людей. Він не виключив, що парламент може продовжити роботу ще на декілька днів після 25 грудня, якщо не встигне прийняти основоположні фінансові документи до п’ятниці. «Маємо бути відповідальними перед країною, — підкреслив В. Гройсман. — Але, з одного боку, маємо врахувати інтереси людей, а з другого, є відповідні параметри перед міжнародними партнерами, які маємо проголосувати у бюджеті».

 

ДОСЛІВНО

 

Голова Верховної Ради України Володимир ГРОЙСМАН:


— Бюджет країни має повністю відповідати інтересам людей.

 

ЦИТАТА

 

Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій ЛУЦЕНКО:


— Ми не можемо допустити входження у наступний рік без бюджету, бюджет є неможливим без коригування податкового законодавства, тому за тиждень ми маємо вирішити всі проблемні питання.

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.