Пам’ятається виступ Георгія Туки в липні цього року при призначенні його керівником Луганської військово-цивільної адміністрації. Серед пріоритетних завдань, які ставив перед собою новий очільник області, він назвав боротьбу з корупцією і контрабандою. Тоді багато хто йому повірив, враховуючи, що волонтер Тука і його команда не тільки займалися забезпеченням бійців у зоні АТО, а й боролися з контрабандою на цій території. З одного боку, у нового глави ВЦА був деякий досвід  боротьби з цим соціальним злом, а з іншого — мала значення та обставина, що на Луганщині Тука був новою людиною, і міцних старих уз, що зв’язують його по руках і ногах, тут не мав. Привертала і заява Георгія Туки про те, що своїм прикладом він покаже, що областю можна керувати, «не стаючи багатим, не крадучи і збагачуючи в такий спосіб жителів цієї землі».

Напевно, у Георгія Борисовича була своя програма боротьби з корупцією на території області, але про це ніколи не йшлося. І тільки нещодавно Тука заявив журналістам, що з  перших днів своєї діяльності на посаді глави ВЦА (а це треба розуміти, як з перших днів боротьби з корупцією), він домагався зміни керівництва управління внутрішніх справ у Луганській області. «Чотири місяці я домагався зміни керівника луганської міліції й, нарешті, мені це вдалося. Я зараз почуваюся абсолютно комфортно, працюючи з новим главою поліції», — зізнався він і додав, що тепер у нього є «великі питання до діяльності або бездіяльності прокуратури та СБУ в Луганській області».
Наступ на корупцію в області почато з різних флангів. Найбільш успішний прорив, мабуть, зробили фахівці управління внутрішнього аудита, які перевірили низку організацій і установ. На жаль, у кожній із них виявлено масу порушень і прояви корупцій. При цьому Георгій Тука стверджує, що й автодор, і охорона здоров’я, і будівельні фірми, і транспортники порушують закон під наглядом, точніше сказати, під «кришуванням» з боку правоохоронних органів. «Іноді дві контори кришують той самий процес, розподіляють між собою сфери впливу. Це спрут, якому необхідно відрубати щупальця», — каже він і зізнається, що працювати в даному напрямку важко. Радує тільки те, що у своєму бажанні та прагненні побороти корупцію він не один. З’явилося багато соратників, один із яких — начальник Національної поліції в Луганській області Юрій Покиньборода.
«Проблема корупції актуальна не тільки для цивільних інститутів влади, а й силових, — вважає Георгій Тука. — Я думаю, що загибель наших бійців і корупція — абсолютно пов’язані між собою ланцюжки. Наведу тільки один приклад. Проводилася таємна спецоперація. Було визначено час і місце збору групи військових. Як тільки всі зібралися в призначеному місці — сюди прилетіло шість «Градів». Стався явний витік інформації. А якщо казати прямо, — її було продано», — розповів Георгій Тука. Начальник ГУ Національної поліції в Луганській області Юрій Покиньборода теж не приховує корупцію у своєму відомстві. Під час перевірки фінансової діяльності фінвідділу обласного управління поліції було виявлено низку істотних недоліків. Сьогодні розпочато ревізію всіх кримінальних проваджень, які були припинені за останній рік. А таких налічується майже 300 справ, і особливо Покиньбороду цікавлять ті, які стосуються питань економіки. «У мене є інформація, що справи закривалися за гроші. У нас уже вивчено 137 кримінальних проваджень, із них по 113 ухвалено обґрунтовані рішення, а 24 ми спрямували до прокуратури Луганської області для вирішення питання про скасування рішення по закриттю цих проваджень», — повідомив Покиньборода.
Майже щодня зведення поліції повідомляють про спроби незаконного переміщення товарів через лінію розмежування. Проте, незважаючи на доказову базу, місцеві суди виносять виправдувальні вироки на користь «контрабандистів». Керівництво області має достатньо інформації, яка підтверджує, що в схемі з незаконного переміщення товарів у зоні АТО задіяні як корупціонери з підрозділів МВС, Збройних Сил, так і підрозділів незаконних збройних формувань. Як відомо, сьогодні в обласному поліцейському відомстві триває чистка рядів. Тут позбуваються старих корумпованих кадрів і приймають нових людей, які готові служити чесно. Юрій Покиньборода сподівається, що в підсумку поліція очиститься і «зможе сміливо дивитися людям в очі». Вірить у це й Георгій Тука, підбиваючи підсумок проведеній роботі. Зміни на краще, безумовно, є: навели порядок у проведенні конкурсів серед автоперевізників, перевіряються фірми з ремонту доріг, комерційні аптеки, бюджетні організації та ін. Відкриті десятки кримінальних справ, про які поки що не говорять в інтересах слідства. Робота триває, але до цілковитого успіху ще далеко.

 

 

Керівник Луганської ВЦА Георгій Тука і начальник ГУ Національної поліції в Луганській області Юрій Покиньборода.

Фото прес-служби ВЦА.