«З 1 січня 2016 року запроваджується заборона на ввезення до Росії сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства, країною походження яких є Україна.

Прийняте рішення спрямоване на поширення спеціальних відповідних економічних заходів щодо України», — про це йдеться у пояснювальній записці до постанови уряду РФ, підписаної 21 грудня. Як зауважив прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв, ембарго на українські товари буде запроваджено у відповідь на набуття чинності економічною частиною Угоди про асоціацію Україна—ЄС.


Звістка про те, що Дмитро Медведєв поставив свій підпис під цим документом, надійшла до Брюсселя, коли там тривали тристоронні переговори Україна-ЄС-Росія стосовно імплементації режиму вільної торгівлі. Власне, ще до початку переговорів усі сторони висловлювали сумніви щодо їх доцільності, оскільки 16 грудня Володимир Путін ухвалив рішення про скасування зони вільної торгівлі між Росією і Україною. Проте російські переговорники наполягали на продовженні консультацій, натякаючи, що Путін може й відкликати своє рішення.


Після звістки з Москви в Єврокомісії не приховували свого розчарування: «Ми були здивовані, коли президент Путін кілька днів тому підписав указ про зупинення дії ЗВТ між Україною і Росією. Однак вирішили, що все одно необхідно провести зустріч і побачити, чи є бажання знайти рішення. Ми цілий день вели переговори, але згоди не дійшли. Отже, ці переговори завершені», — заявила єврокомісар Сесілія Мальмстрьом.


Міністр закордонних справ України Павло Клімкін також «не бачить можливості продовжити міністерські переговори», проте припускає спілкування на рівні експертів. А нинішні консультації із РФ у мікроблозі в Твіттері він назвав «сюрреалістичними».


І якщо Росія зі своєю позицією вже визначилася, то інші країни, які також входять до Євразійського економічного союзу, — Казахстан, Білорусь, Киргизстан і Вірменія — поки що не підтримують Москву в питанні відмови від зони вільної торгівлі з Україною, що діє в рамках СНД.


«Упродовж цього півроку мають бути відпрацьовані правові механізми, які дозволяють національним урядам реалізовувати своє право, закладене в союзі, а саме: право на дії одностороннього національного рівня в рамках наднаціональної системи, коли є право на вжиття заходів у відповідь, яким має відповідати ефективний механізм їх адміністрування», — цитує УНІАН голову колегії ЄвразЕС Віктора Христенка.


Як запевняють у Міністерстві аграрної політики, ембарго не надто вплине на вітчизняних виробників. Так, радник міністра аграрної політики Олександр Лієв зауважив телеканалу новин «24»: «На сьогодні обсяги продажу українських продуктів до Росії загалом впали майже на 70%. Скоротився не тільки експорт, а й імпорт. 47% нашої продукції йде до країн Азії (не враховуючи країни СНД), 26% — до країн ЄС (і цей відсоток зростає, майже щомісяця відкривають нові ринки), 14% — Африка і лише 11% — усі країни СНД разом».


Товарообіг між Україною та Росією нині становить лише 405 млн. доларів. Ці цифри — рекордно низькі за всю історію наших відносин. І вони зменшуватимуться надалі.