Учора в білоруській столиці відбулася планова зустріч Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі. На порядку денному обговорювали два звіти: гуманітарної підгрупи зі звільнення полонених і, в рамках роботи підгрупи з безпеки, представників Спільного центру з контролю і координації сторін — про забезпечення режиму припинення вогню. Це були останні цього року переговори у форматі Україна—Росія—ОБСЄ щодо забезпечення виконання Мінська-2, дія якого закінчується з настанням нового року. Чи буде пролонговано Мінські домовленості й відповідно продовжено місію контактної групи — залежить від рішення лідерів «нормандської четвірки» (України, Німеччини, Франції, РФ).
Коли верстався номер, про підсумки засідання ще не було відомо.
На жаль, угоди, підписані в Мінську в лютому 2015 року, не виконали свого завдання. Самого лише бажання України повернути мир на схід і виконання фактично в односторонньому порядку взяті на себе зобов’язання виявилося замало. Росія, яка виконує на мінському процесі роль не відповідача, а порадника й модератора представників так званих «ДНР/ЛНР», яких вона таки посадила за стіл переговорів всупереч цивілізованим нормам дипломатії, по суті, зірвала його. Обман, шантаж, підміна понять, маніпуляції, відверта брехня — усі ці інструменти гібридної війни було випробувано нашими візаві протягом року. Їхня мета — не мир на Донбасі, а дестабілізація всіма можливими способами, щоб змусити Київ таки підкориться Москві. Рубікон, який не може перейти, — вибори на тимчасово окупованій території за правилами Кремля (без українських партій, ЗМІ і під дулами російських автоматів). З самого початку порядок дій був інший: припинення вогню, відведення озброєння, виведення військ РФ, відновлення контролю над кордоном, а вже потім — волевиявлення за українськими законами, а згодом й амністія. Правила гри змінювалися на ходу. І от уже великий комбінатор вимагає «зранку гроші, ввечері стільці»... Водночас змінюється й риторика групи європейської підтримки. Від нас вимагають змінити Конституцію на догоду «свобод» квазіутворень і взяти їх на повне забезпечення з повноцінним правом голосу. А що цьому голосу говорити, підкаже російський суфлер. Паралельно з «перевиконанням плану» з черговості виконання пунктів початкових Мінських угод під новорічну ялинку європейські присяжні засідателі готують свій «неофіційний документ» про амністію бойовиків. Нас відкрито й у дуже грубій формі «примушують» до миру. При цьому заявляючи на всіх рівнях, що альтернативи цьому формату немає. А отже, пролонгація домовленостей неминуча й наступного року для того, щоб дати можливість Путіну домогтися стратегічної мети політичної окупації України. Судячи з того, що відбувається, гра йде в одні ворота, а судді підсуджують гібридному фаворитові.
Під завісу Мінська-2 «матч смерті» триває. У зоні бойових дій активно відбувається передислокація сил супротивника, заходять російські «гумконвої», матеріалізується нібито відведена бронетехніка й артилерія забороненого калібру. А також триває супровідна гібридна інформкампанія — серед бойовиків так званої «ДНР» поширюють чутки про «наступ» Збройних Сил України. Щоправда, дату «операції» відсунуто на лютий. Раніше називалися строки кінець грудня 2015-го — початок січня 2016-го, повідомляє група «ІС». Паралельно ескалації конфлікту на Донбасі з боку бойовиків ватажки «ДНР» дали розпорядження місцевим ЗМІ підготувати й поширити телесюжети з постановочними (фейковими) зйомками, які б демонстрували нібито здійснені силами АТО обстріли з важких озброєнь житлових кварталів Донецька. «Серед обов’язкових вимог до фейкових сюжетів — демонстрація зруйнованих житлових будинків, інфраструктури міста, тіла загиблих мирних мешканців», — зазначає координатор «ІС» Дмитро Тимчук.
І це «жу» неспроста. Не виключено, що всупереч логіці проведення наступальних операцій російсько-терористичні угруповання знову готуються розпалити на Донбасі спекотну зиму...
Учора в штабі АТО повідомили, що група бойовиків «ДНР» із бронетехнікою зайняла селище Комінтернове (Донецька область), яке належить до «сірої зони». «Вони зайняли позиції. Ми проінформували СММ ОБСЄ і Спільний центр з контролю і координації. Ми налаштовані вирішити цей інцидент дипломатичним шляхом», — сказав керівник прес-центру штабу АТО Олексій Мазепа.