Володимир ЛИТВИН, група «Воля народу»:


— У Верховній Раді зареєстровано законопроект про захист тварин від жорстокого поводження. Але якщо прочитати те, що запропоновано Кабінетом Міністрів у вигляді проектів Податкового кодексу та держбюджету на 2016 рік, потрібно у першу чергу ухвалити закон про захист людей від жорстокого поводження з ними. Оскільки те, що пропонується, призводить до повного руйнування, по-перше, соціальної інфраструктури, по-друге, до повного зубожіння людей. Але перед тим, як ухвалювати рішення щодо бюджету, давайте визначимося, що для нас важливіше: доля 45 млн. українців чи доблесного уряду.


Юрій БОЙКО, Опозиційний блок:


— Щодо поданих проектів податкової реформи та держбюджету. Ми вважаємо, що головне завдання — це створення економічних стимулів для зростання. Потрібно знижувати податки, зменшувати базу оподаткування. Це світова практика. Українські ж реформатори придумали своє ноу-хау боротьби з кризою — підвищити податки і скоротити соціальні програми. У поданому бюджеті знову не передбачено кошти на індексацію пенсій та соціальних виплат. Ми ж наполягаємо на тому, що люди мають право на індексацію при інфляції 80% за два роки та кратному підвищенню цін на комунальні послуги. Уряд має припинити затикати дірки західними кредитами та почати вкладати одержувані гроші в реальний сектор економіки.


Єгор СОБОЛЄВ, «Самопоміч»:


— Навколо парламенту зібралися сотні людей, які приїхали, щоб донести дуже просту думку: у Кривому Розі не можна покривати фальсифікацію. Другий місяць вони спокійно, по-європейськи, не погоджуються з тим, щоб Юрій Вілкул — символ людей Януковича, був обраний міським головою завдяки «героїчній» перемозі в лікарнях Кривого Рогу. За цей час ні парламент, ні Президент, ні інші важливі органи управління державою виявилися не здатними допомогти людям... Два тижні тому ми підготували законопроект про призначення позачергових виборів у Кривому Розі. Це цивілізований і мирний вихід із ситуації. Фракція «Самопоміч» просить невідкладно поставити цей документ на голосування. Ми не голосуватимемо за інші рішення, доки для людей, які приїхали сюди, не буде знайдено цивілізований вихід.


Юлія ТИМОШЕНКО, «Батьківщина»:


— Половина місць у цьому залі нині не зайняті депутатами. Є важливіші справи, ніж розгляд стратегії розвитку країни на 2016 рік, яким є бюджет та податкове законодавство, що є основою піднесення або знищення економіки держави. Але за межами цієї зали та стін Кабміну країна бурлить. Вже дійшли до того, що науковці на вулицях, освітяни, аграрії, правоохоронці, малий і середній бізнес. Назвіть хоч одну категорію, яка може сьогодні сприймати цю політику. Думаю, що дійшли до певної межі. Зупиніться. Не дайте авантюрам уряду, які руйнують країну, рухатися далі. Сьогодні кожна позиція бюджету фактично є вбивчою і для країни, і для людей.


Віктор БОНДАР, група «Партія «Відродження»:


— Україна може витримати різні етапи життя, різну коаліцію, уряд. Але не може витримати анархію. Вона починається з бездіяльності уряду, коаліції. Ми бачимо абсолютну некомпетентність. Півроку тому ми казали: є проблема, необхідно терміново готувати Податковий кодекс. Ніхто нічого не робив. Ми очікуємо, що під час підготовки бюджету будуть враховані хоча б зменшення податкового і соціального навантаження на фонд заробітних плат. Це дасть можливість витягнути зарплати з тіні, а економіці -розвиватись... Давайте ефективно попрацюємо, щоб країна у новий рік увійшла з соціально орієнтованим бюджетом та спрямованим на відродження економіки.


Юрій ЛУЦЕНКО, Блок Петра Порошенка:


— Наша спільна робота — законодавчої та виконавчої гілок влади — дала змогу Україні отримати перспективу безвізового режиму. Йдеться не про печатки у паспортах, ідеться про цивілізаційний розрив з «русским миром», куди 350 років тому насильно завели Україну і звідки нарешті спільними зусиллями, ціною героїчних вчинків на Майдані й нині на східному фронті, ми повертаємось до свого європейського дому. Цей успіх також означає, що разом ми можемо приймати відповідальні та корисні для суспільства рішення. У зв’язку з цим найголовнішим питанням порядку денного є прийняття змін до Податкового кодексу і бюджету на наступний рік. Урядово-парламентська робоча група працювала цілу ніч. Це зроблено для того, щоб уже сьогодні могло відбутися засідання профільного комітету, а після обіду ми могли ухвалити зміни до Податкового кодексу в першому читанні.


Олег ЛЯШКО, Радикальна партія:


— Факти — річ уперта. Упродовж останніх двох місяців і уряд, і парламентська більшість розповідають, що вирішили проблему тарифів. Але за однокімнатну квартиру у Святошині (район у Києві) потрібно сплатити 1549 грн. за комунальні послуги... За двокімнатну — понад дві тисячі. Покажіть, хто здатен сплатити такі кошти. Якщо пенсія півтори тисячі. Для чого ви вигадуєте, що вирішили проблему тарифів? Тому ми, лідери трьох фракцій Радикальної партії, «Самопомочі» та «Батьківщини», підготували законопроект про перерахунок вартості газу. Нині «Нафтогаз» до п’яти тисяч гривень знизив для промислових підприємств вартість газу за тисячу кубів. Чому ж громадяни мають платити по 7300 грн.?


Максим БУРБАК, «Народний фронт»:


— Закінчується непростий 2015 рік. Спільними зусиллями, часто з дискусіями і суперечками, але ми поступово йдемо шляхом життєво важливих реформ. Україна отримала позитивне рішення щодо безвізового режиму, зони вільної торгівлі з ЄС. Ці важливі рішення стали наслідком нашої спільної роботи. Наші досягнення були б відчутніші та масштабніші, якби ми завжди діяли спільно, намагалися виробляти рішення у сесійній залі та профільних комітетах. Критика без конструктивних дискусій та предметних пропозицій — це порожні балачки. З популістських заяв бюджет не наповниш і країну не побудуєш. Маємо зрозуміти: люди потребують не гасел, а конкретних дій. Нині наше головне завдання — ухвалити бюджет, доопрацьований депутатами та урядом.