Десятки земляків-запоріжців захищають державний суверенітет і територіальну цілісність України. Учасники антитерористичної операції чесно і добросовісно виконують конституційний обов’язок. Немало їх відзначено орденами «За мужність», іншими нагородами.

 

Серед нагороджених — солдат Державної прикордонної служби Олександр Галенко, полковник міліції Олександр Панченко — обидва з Новоукраїнки, солдат Державної прикордонної служби Олексій Циганков із Шевченківського (посмертно). Олександр Панченко був командиром спеціальної роти міліції, що протистояла банді бойовиків Гіркіна в районі Слов’янська і Краматорська. Орден йому вручив особисто Президент України на священній землі острова Хортиці. Олексій Циганков разом із прикордонниками охороняв узбережжя Азовського моря. Неподалік Новоазовська прикордонники прийняли бій із порушниками рубежу. Тоді Олексій отримав смертельне поранення. На жаль, медики нічим не змогли допомогти. У тому самому бою поранили Олександра Галенка. Його життя врятували лікарі. Орден воїну вручили у госпіталі. Потім допомагали всім селом. Після лікування Олександр знову повернувся на службу. Демобілізували його у 2015 році.


Серед земляків-орденоносців — Володимир Гнатуша, нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно). Він був добровольцем у 79-й аеромобільній бригаді. Частина, де служив земляк, потрапила під удари «Градів» під селом Зеленопілля на Луганщині. Загинуло 19 військових, 93 отримали поранення. Щоб ідентифікувати тіла бійців, довелося провести ДНК-експертизу. Водія тягача 55-ї артилерійської бригади Олексія Аванесяна зі Смирнового у бою під Старобешевим було важко поранено. Кілька місяців лікувався у госпіталі. Там і вручили йому орден «За мужність». Микола Шумейко із Куйбишевого загинув у Іловайському котлі наприкінці серпня 2014 року. Та поховали героя у рідному селищі лише 1 березня 2015 року. Тіло бійця не могли розпізнати, тому нашого земляка було поховано на Кушугумському кладовищі як невідомого. На результати генетичної експертизи чекали довгий час. Але дива не сталося. За особисту відвагу Миколу Шумейка посмертно нагороджено орденом «За мужність». Відзнаку вручили батькам.


Під час бойових дій наш земляк Віталій Бандурко отримав поранення. Він був серед «кіборгів», які захищали донецький аеропорт. Потім його частині довелося стримувати бойовиків та найманців за Волновахою, під Гранітним, поблизу Щастя, в інших гарячих точках нашого сходу. У вересні 2015 року стало відомо, що Віталія Бандурка нагороджено орденом «За мужність».


На фасадах Шевченківської школи, Куйбишевської ЗОШ «Інтелект» і Куйбишевського професійного аграрного ліцею урочисто відкрито меморіальні дошки на честь Олексія Циганкова, Володимира Гнатуші і Миколи Шумейка. Вони усі навчалися у ліцеї. Нещодавно двом вулицям райцентру присвоїли імена Володимира Гнатуші і Миколи Шумейка. Земляки не забувають подвиги захисників України. На меморіалі Слави споруджено пам’ятний знак загиблим героям-землякам — учасникам АТО. Поряд — бюсти захисників старшого покоління — десяти Героїв Радянського Союзу і трьох повних кавалерів ордена Слави, що боронили рідну землю у роки Другої світової війни.

 

Куйбишевський район 


Запорізької області.


Фото автора.