В Одесі відбулась третя сесія Одеської обласної ради сьомого скликання, на якій ухвалено важливі для регіону рішення.

 

Спочатку депутати обговорили і прийняли Стратегію економічного та соціального розвитку Одеської області. Прихильники документа доводили, що необхідно виробити загальні напрями для діяльності, а план конкретних заходів буде представлено найближчим часом. Варто відзначити, що такі стратегії не було прийнято лише у двох областях України — Одеській і Тернопільській, а без них не можна розраховувати на виділення коштів із Державного фонду регіонального розвитку.


Ще один немаловажний документ, який підтримала сесія, — це Програма енергоефективності Одещини на 2016—2018 роки. За словами т.в.о. директора «житлового» департаменту ОДА Тетяни Марченко, серед основних цілей програми — зменшення за цей час споживання газу на 20 відсотків, установлення лічильників теплової енергії, модернізація наявних котелень, позбавлення від застарілого (понад 30 років) устаткування та, зрештою, зниження тарифів на послуги теплопостачання.


Однак найжвавіша дискусія розгорнулася навколо проекту бюджету Одеської області на 2016 рік. Згідно з документом, який представила директор департаменту фінансів Одеської ОДА Марина Зінченко, доходи бюджету становитимуть 2,812 млрд. гривень, а видатки — 2,809 млрд. гривень. Бюджет розвитку заплановано в розмірі 264 млн. гривень, і саме ця стаття викликала суперечності в депутатів. Представники Опозиційного блоку заявили, що не підтримуватимуть бюджет розвитку, бо не згодні, що в пріоритеті виявилися південні райони області, тоді як багато північних буде профінансовано менше. Наприклад, «рідний» для голови облради Ізмаїльський район отримав 60 млн. гривень. Проте М. Зінченко підкреслила, що північні райони значно краще фінансувалися в попередні роки, а Бессарабія, навпаки, фінансувалася дуже погано. Крім того, виникли питання щодо фінансування доріг. За словами депутата Владислава Фініка, викликає здивування той факт, що із 143 млн. гривень, виділених на фінансування доріг, 100 відправляють на ремонт траси «Одеса—Рені». «Це дорога державного значення, яку повинна фінансувати держава, натомість ми бачимо, що держава взагалі не зацікавлена в ній», — заявив він.


Зрештою, бюджет з невеликими виправленнями все-таки був підтриманий більшістю депутатів ради.


Оскільки проведення сесії збіглося із 48-річчям голови Одеської ОДА Міхеіла Саакашвілі, то депутати облради передали йому подарунок із підтекстом — видання Конституції України з особистими підписами.

Одеська область.