Енергетична система країни у критичному стані. Однак уряд, на думку шахтарів, має невиважену позицію стосовно вітчизняних виробників енергоносіїв. Підтвердженням цього є вилучення з проекту Державного бюджету на 2016 рік підтримки вугільної галузі. Тому вчора на мітинг під стіни Верховної Ради вийшли шахтарі з Донецької, Луганської, Львівської та Волинської областей, яким заборгували зарплату за декілька місяців. Вони вимагали погашення відповідних виплат та недопущення знищення галузі. Активісти тримали плакати «Не дамо знищити галузь», «Закриттю шахт — ні», «Бюджет 2016 — знищення галузі» та стукали касками по бруківці. Згодом до митингувальників вийшли народні депутати, представники міжфракційного об’єднання «Захистимо вугільну галузь» Ігор Гузь та Олег Мусій.

 

 

 

«Шахтарі вимагають від держави підтримати вугільну галузь. Приміром, шахту №10 «Нововолинська» будують 25 років. У проекті бюджету на 2016 рік на її добудову не передбачено фінансування. Є загроза, що на Волині взагалі не буде вугільної галузі. Хлопці хочуть і готові працювати в складних умовах, але треба, щоб хоч трохи держава їх підтримала», — наголосив Ігор Гузь.


Парламентарій пропонуватиме, щоб до проекту Державного бюджету внесли зміни, які мають передбачати виділення 387 мільйонів гривень ДП Шахта №10 «Нововолинська». Наступного року, за його словами, державна підтримка вугільних підприємств має становити три—п’ять мільярдів гривен.


Голова конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець у коментарі «Голосу України» розповів, що заборгованість шахтарям із зарплати за цей рік становила понад 800 мільйонів гривень. Крім того, за його словами, на розвиток вугільної галузі в проекті бюджету уряд не передбачив жодної копійки, натомість прописав 800 мільйонів гривень на її ліквідацію. «Тому шахтарі вимагають фінансування на технічне оснащення, капітальне будівництво і розвиток вугільної галузі. Якщо цього не зробити, то почнуть розвалюватися паливно-енергетичний комплекс, теплова генерація, а потім — енергосистема держави», — наголосив він.

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.