На Сумщині резонансний скандал у комунальній газеті зі звільненням головного редактора і призначенням іншого відбувався із бійками, рейдерськими захопленнями і навіть розірваними спідницями.
Ще 17 грудня на сесії міськради у Глухові звільнили редактора комунального видання «Народна трибуна». Також, як розповіли місцеві журналісти, на сесії нібито ухвалили звіт з рекомендаціями «закрити газету».
Наступного дня Глухів та вся Сумська область вирували від новин місцевих ЗМІ та «репресованого» редактора Світлани Халімоненко: «Скандал у Глухові! Рейдерське захоплення комунальної газети! — писала вона у соцмережах. — Щойно в редакції газети «Народна трибуна» невідомі особи, а також секретар міськради намагалися по-рейдерськи захопити комунальну організацію. Без пояснень і без причин вони увірвалися до редакції, незважаючи на охорону, почали роздавати свої накази співробітникам редакції. Намагалися захопити майно, печатку, всі документи редакції. На працівників ніхто не зважав. Поліцію викликали. Оформлюють протокол».
Днями новопризначеного керівника до кабінету не впустили чоловіки у камуфляжах. Загородили шлях і представникам місцевої влади. Міський голова Мішель Терещенко переконаний, це люди від колишнього керівництва. Натомість ті, кого він звинувачує у незаконних діях, запевняють: рішення про призначення нового керівника газети прийняли із порушенням процедур.
Облога «Народної трибуни» тривала цілий день. Головний редактор так і не потрапив до кабінету. Одному активістові поранили палець, а помічниці міського голови розірвали спідницю.
Ось як писала про цю ситуацію депутат облради Наталія Калініченко: «Глухівська газета «Народна трибуна» зранку в облозі. Приміщення фактично оточили і знову намагаються незаконно забрати документи і печатку. Ніхто не чекає рішення суду і висновків правоохоронців». Також Наталія Калініченко назвала дії влади стосовно редакції суцільною цензурою, а ситуація їй нагадує 37-й рік.
«Звичайно, редакція буде захищати свої права! — кажуть журналісти «Народної трибуни». — Незаконне рішення Глухівської міської ради оскаржуватимуть у суді. Ні колектив, ні редактор газети, жоден свідомий глухівчанин, який бачив свавілля на сесії, не вважають прийняте рішення законним. Згідно з чинним законодавством України, обов’язки редактора виконує Ксенія Осьмакова, тож газета продовжить і надалі працювати для глухівчан у звичному режимі. Ми вдячні кожному, хто підтримав нас».
У свою чергу, Національна спілка журналістів України наголошує на необхідності кримінальної відповідальності посадовців, які, порушуючи законодавство, ініціюють ліквідацію газет, намагаються відібрати у редакцій майно та приміщення чи звільнити керівництво. Про це ідеться у зверненні до Міністерства внутрішніх справ та лідерів політичних сил, яке було ухвалене пленумом НСЖУ. Як наголошується в документі, спілка вимагає від лідерів політсил відповідати за дії своїх представників на місцях та забезпечити дотримання ними інформаційного законодавства та законодавства про реформування комунальних друкованих засобів масової інформації.

Сумська область.