У вівторок Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі провела своє останнє цього року засідання. За підсумками її роботи учасники переговорів фактично повернулися на вихідні позиції Мінська-2: жоден із пунктів угод, підписаних у форматі Україна—ОБСЄ—Росія, в 2015 році повністю не виконано.


«Повна реалізація Мінських угод потребує подальшої наполегливої роботи, і ми докладатимемо всіх наших зусиль у цьому напрямі в новому 2016 році», — заявив спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдік, по суті, анонсувавши пролонгацію переговорного процесу на наступний рік. Хоча пункти Мінських домовленостей, підписаних у лютому, мали виконати до нового року.

 

Наступна зустріч, за словами Сайдіка, відбудеться в Мінську 13 січня. І хоча українська сторона сподівалася на останньому передсвятковому засіданні домогтися чітких гарантій і термінів звільнення заручників, але дива, на жаль, не сталося. Як бонус, уже вкотре, домовилася про запровадження «режиму тиші» у зоні антитерористичної операції з опівночі 23 грудня. Мовляв, щоб усі сторони провели новорічно-різдвяні канікули у відносно мирній обстановці. Але вже вчора ранком російсько-терористичні угруповання із «Градів» обстріляли місто Попасна в Луганській області й українські позиції в Троїцькому Донецькій області, повідомив прес-центр АТО.


Це ще раз ілюструє, м’яко кажучи, не авторитетність мінської місії. Кардинально вплинути на врегулювання ситуації на сході нашої країни вона не може. Очевидно, потрібно шукати інший дипломатичний формат. Деякі спостерігачі навіть заговорили про повернення до Будапештського меморандуму. І хоча превалює думка про безальтернативність Мінська-2, Україна не готова до її реалізації за всяку ціну. А саме цього, схоже, домагається Кремль, намагаючись керувати Києвом шляхом легалізації квазіреспублик. Адже завдання Путіна — підім’яти Україну під себе, позбавити її самостійності, повернути під крило «великого брата». І загострення на політичному фронті гібридної війни, нав’язаної нам Москвою й уже розв’язаної всередині країни, значно небезпечніше за періодичну бойову ескалацію на передовій. Гібридне протистояння, схоже, виходить на довгограючу орбіту. А це потребує зміни тактики.


Незважаючи на очікування багатьох уболівальників, міжнародні арбітри не хочуть дискваліфікувати Мінськ-2. Його ставлять на нову дистанцію. Чи буде це забіг по прямій до фінішної стрічечки виконання всіма сторонами прописаних домовленостей, чи біг по колу, залежить від організаторів змагань вищої ліги.