Цими днями гібридні війська на сході нашої країни виявляють особливу активність. Крім нарощування кількості обстрілів, ротації нібито раніше відведеної техніки, зміцнення своїх позицій по всій лінії фронту, гібриди тихо окупують так звану сіру зону.


Першим вони почали «зафарбовувати» Комінтернове Донецької області — підігнали військову техніку та почали будувати укріплення. У вівторок бойовики звідти обстріляли ВСУ і намагалися проникнути на їхню територію.


«Туди було введено майже 12—15 одиниць бронетехніки, а також підтягнуті артилерійські резерви. Вони почали будувати перед Комінтерновим (українською стороною) перший укріпрайон, бетонувати споруди, підтягнули будівельну техніку, почали активно мінувати дороги та підступи. Думаю, село вони зайняли всерйоз і надовго», — повідомив командир полку Національної гвардії України «Азов», народний депутат Андрій Білецький.


У свою чергу, у штабі АТО повідомили, що за фактом заходу бойовиків «ДНР» у селище Комінтернове поінформовано місію ОБСЄ, і що ситуацію мають намір вирішувати дипломатичним шляхом. Проте це задум  терористи явно не поділяють. Вони не пустили міжнародних спостерігачів до місця події, заблокувавши дороги мінами, розтяжками, боєприпасами, що не розірвалися, і саморобними вибуховими пристроями.


Командування окупаційних військ у Донбасі продовжує заважати діяльності представників спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, намагаючись приховати факти обстрілів на тимчасово підконтрольних їм територіях, у яких вони звинувачують сили АТО. Про це йдеться у зведенні Головного управління розвідки МО України.


Ватажок бойовиків так званого «горлівського гарнізону» з аргументацією «заходів щодо розмінування» заборонив міжнародним спостерігачам доступ у селище Зайцеве Донецької області.


У період так званого перемир’я помітно збільшилася кількість спроб наступальних дій тактичного рівня з боку російсько-терористичних військ.


«Користуючись тим, що українські війська загалом дотримуються умов Мінських домовленостей (за винятком випадків відкриття вогню у відповідь), бойовики розширюють територію контрольованих ними районів за рахунок уведення підрозділів до «сірої зони». У цих умовах великі сумніви викликає здатність розв’язати цю проблему таких малоефективних інструментів, як СММ ОБСЄ та СЦКК. Адекватні відповідні дії українського військового керівництва в цей час не спостерігаються», — каже координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук. Нагадаємо, ще кілька місяців тому аналітики почали порушувати цю тему та прогнозували подібні дії з боку противника.


За оперативними даними, по всій ділянці від Мар’їнки до північних околиць Горлівки (включаючи Мар’їнку, Красногорівку, Піски, Опитне, Авдіївку, Новгородське, Шуми, Майорськ, Зайцеве) бойовики ведуть постійні обстріли.


Також відновилися регулярні обстріли в районі н. п. Щастя і Станиця Луганська (стрілецька зброя, епізодично включаються міномети, у т. ч. 120-мм). У районі Щастя зафіксовано сутичку бойової охорони українських військ із ДРГ російського спецназу, що намагався проникнути в тил сил АТО. У результаті масованого вогню зі стрілецької зброї українських військ противник відійшов углиб своїх позицій.