США розширили список санкцій проти Росії у зв’язку з подіями на сході України. Про це йдеться у повідомленні на сайті міністерства фінансів США. Також до переліку внесено міністрів часів Януковича Дмитра Табачника і Віталія Захарченка, потрапив туди  ще один лідер «ЛНР» Владислав Дейнего. Загалом список поповнили 12 прізвищ. Під санкції потрапила також низка кримських підприємств.

 

Серед компаній, що підпадають під економічні обмеження США, — найбільший виробник вина в Криму «Масандра», завод шампанських вин «Новий світ», держпідприємство «Магарач», Ялтинська кіностудія, Азовський лікеро-горілчаний завод, Севастопольський морський банк, санаторій «Нижня Ореанда», авіапідприємство «Універсал-Авіа».


У списку — і значний перелік російських компаній. Як пояснив посол України в США Валерій Чалий, серед них підприємства, які хочуть займатися енергетичним забезпеченням Криму чи побудовою керченського мосту, або ж фінансувати ці проекти. «Зрозуміло, що це — спроби залишити Крим у складі Росії, але це — неможливо. Тому проти таких компаній вводяться економічні обмеження. Після того, як сто країн засудили дії Росії у Криму (йдеться про рішення Генеральної Асамблеї ООН. — Ред.), політика санкцій не буде змінена», — запевнив посол.


Він водночас нагадав, що консолідований бюджет США на наступний рік містить сотні мільйонів доларів допомоги Україні. «Це найбільші показники за весь період. Зараз маємо 658 мільйонів доларів підтримки включно з 330 мільйонами, що будуть спрямовані на сектор оборони», — пояснив дипломат.


У Москві на санкції відреагували традиційно істерично. Заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков у коментарі ТАСС зазначив, що нові обмеження США не залишаться без відповіді. «Ця ситуація, яку можна охарактеризувати російськими прислів’ями «хоч кіл на голові теши», «як об стінку горох». Колеги з Вашингтона, знаючи заздалегідь, що всі їхні старання та намагання впливати на нас через санкції, приречені на провал, тим не менш упираються в цій своїй омані», — сказав він. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков назвав такий крок Вашингтона «продовженням недружньої лінії щодо Росії, яка суперечить логіці». За його словами, Москва проаналізує рішення США і виробить відповідні пропозиції.