Японія — країна довгожителів. Це всім відомо. Згідно з минулорічними даними, середній вік жінок тут становить 86,83 року (і це найкращий показник у світі), а чоловіків — 80,5 року (третє місце, після Ісландії та Гонконгу). На японських островах сьогодні живуть понад 60 тисяч мешканців, які мають 100 і більше років.


Однак 70 років тому тривалість життя мешканців Японії була на 30 років менша! Разючого прогресу вдалося досягти завдяки створенню в країні універсальної системи медичного страхування, забезпеченню таких необхідних людських потреб, як здорове харчування та доступ до чистої води. Про це прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе розповів у статті для відомого британського медичного журналу Lancet.


Рівний доступ до якісного базового медичного догляду, за словами прем’єра, «поліпшив здоров’я населення і сприяв посиленню економічного зростання, соціальної стабільності, рівності, справедливості й солідарності». Тобто, спочатку турбота про людей, а потім економічні успіхи.


Нещодавно в Японії було схвалено дві нові глобальні стратегії, що стосуються життя та здоров’я нації: базову концепцію здоров’я та головні принципи боротьби з новими інфекційними захворюваннями.


Ці теми перебуватимуть в центрі уваги Країни вранішнього сонця і під час її головування у «Великій сімці» (воно починається вже з 1 січня), і під час саміту лідерів «G7». Про це японський прем’єр говорив на нещодавній Міжнародній конференції з розвитку охорони здоров’я та забезпечення доступу населення до медичної допомоги. Йдеться про створення «стійких національних систем охорони здоров’я», які здатні адекватно реагувати на нові виклики, з якими зіштовхується світ. Нещодавні спалахи лихоманки Ебола чи коронавірусу близькосхідного респіраторного синдрому — приклади, які засвідчують, що забезпечення здоров’я — це «фундаментальна глобальна проблема, яка вимагає колективних дій».


Забезпечивши високий рівень охорони здоров’я та ставши нацією довгожителів, Японія зіткнулася з такою проблемою розвинутих економік, як старіння населення. Нині майже третина громадян Японії досягла 65 років. До 2060 року таких уже буде 40%. Оскільки народжуваність не забезпечує «паритету» вікових категорій, кількість населення працездатного віку скорочується.


Як її розв’язуватиме Японія? З одного боку — комплексом заходів для підтримки сімей з дітьми і заохоченням народжуваності. Однак, як заявив міністр адміністративних реформ уряду Абе Таро Коно, навіть якщо народжуваність зросте дивним чином уже завтра, треба ще 20 років, аби ці немовлята виросли. Для ринку праці зміни потрібні вже сьогодні. Тому в японському суспільстві, й навіть усередині уряду, виникають дискусії щодо послаблення іммігрантської політики і залучення іноземної робочої сили. Однак політика уряду та його керівника однозначна: необхідно повніше використати внутрішні резерви, а отже, ширше залучати в економіку жінок та людей старшого віку.


Токіо.