Парламентська хроніка


Ранкове засідання23 грудня

 


Учора з самого ранку в сесійній залі засвітили Віфлеємський вогонь. До народних депутатів із ним традиційно завітали члени скаутської організації «Пласт». «Сподіваюся, його світло й тепло дасть нам більше сил для прийняття важливих державницьких рішень», — висловив сподівання Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій, який відкрив засідання.

 

 

Один із пластунів Андрій Лузин поінформував, що символічний вогник миру щороку напередодні Різдва запалюється у місці народження Ісуса Христа, світові скаути передають його по всьому світу. «Нехай цей символ добра і світла допомагає у вашій важливій діяльності, надихає лише на хороші й правильні рішення для нашої країни, допомагає нам всім у цей непростий час», — звернувся юнак до парламентаріїв. А. Парубій повідомив, що вогонь цілий день горітиме в залі, тож кожен бажаючий може взяти його частинку із собою — для своїх родин.


Згідно з регламентом, передусім заслухали оголошення, заяви, повідомлення, пропозиції народних депутатів. Так, представник Блоку Петра Порошенка Олексій Мушак поінформував про позицію міжфракційного об’єднання «Єврооптимісти», яка стосується ухвалення бюджету на наступний рік. У всьому світі, мовляв, цей процес триває три-чотири місяці, тому не можна просто так, з коліс, приймати рішення, які стосуються мільярдів народних гривень. Тож представники об’єднання пропонують ухвалити кошторис у першому читанні й зафіксувати в ньому дефіцит бюджету, як того вимагають міжнародні кредитори. А вже далі якісно доопрацювати документ.


Натомість Ігор Гузь від «Народного фронту» говорив із трибуни про проблеми в шахтарській галузі. Насамперед він попросив включити озвучку для тих, хто мітингував під стінами Верховної Ради, щоб люди на вулиці могли чути все, що стосується питань, які вони вимагали розглянути. Народний обранець висловив стурбованість тим, що відбувається в його виборчому окрузі у Нововолинську. Мовляв, шахта №10 до останнього часу залишалася єдиною, яка будується, але бюджетом на наступний рік видатків на неї не передбачено. Тож копальня опинилася під загрозою закриття. Також планують закрити дві діючі шахти в цьому регіоні. Люди, які працюють на них, опиняться на вулиці й розійдуться, турбується народний обранець, а коли десяту шахту все ж добудують, вже не залишиться спеціалістів, які зможуть на ній працювати.


Про проблеми, закладені в новому кошторисі, говорили майже всі промовці. Так, позафракційний Вадим Кривенко звернув увагу на те, що, намагаючись зменшити навантаження на фонд зарплати для великих підприємців, уряд утискає права решти — аграріїв, місцевої влади, науковців тощо.


Представниця Блоку Петра Порошенка Ірина Геращенко відзвітувала про результати останніх переговорів у Мінську. Хоча агресор і порушує угоди, вони не виконуються бойовиками, але все ж від них є користь, сказала парламентарій, назвавши в цьому контексті «символічною» пролонгацію санкцій. Подальша доля Мінських домовленостей повністю залежить від нормандського формату, повідомила І. Геращенко, наголосивши, що днями вдалося досягти угоди про режим тиші під час свят. Не менш важливе досягнення, на її думку, згода на допуск представників міжнародної організації «Червоний Хрест» у російські тюрми, де утримують українців.


Після того, як виступи з трибуни завершилися, Перший заступник глави парламенту поінформував, що саме в цей час триває нарада всіх фракцій з приводу порядку денного, а також того, як далі бути із розглядом бюджету і Податкового кодексу. Після перерви очільник фракції «Самопоміч» Олег Березюк повідомив, що ключової домовленості з приводу проблемних питань досягнуто, тому фракція прийняла рішення про відновлення голосування за включення до порядку денного низки проектів законів.


Народні обранці перейшли до голосування за розглянутий раніше проект закону, яким передбачається достроково припинити повноваження Криворізького міського голови Ю. Вілкула та призначити позачергові вибори в цьому місті на 27 березня 2016 року в порядку, визначеному законом про місцеві вибори. Документ підтримали 239 народних депутатів. Після результативного голосування Юрій Луценко звернувся до свого колеги Єгора Соболєва з пропозицією вибачитися перед працівниками Верховної Ради, яким напередодні той начебто погрожував гранатою, обстоюючи свою принципову позицію до розгляду цього питання. У відповідь на це парламентарії почули від представника «Самопомочі», швидше, слова пояснення, а не вибачення. Його виступ зустрічали вигуками «Ганьба». Підсумовуючи те, що відбулося в залі, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман від імені всіх обранців вибачився за те, що іноді депутати не стримують своїх емоцій. «Це не місце, де потрібно погрожувати один одному і розтягати руки для фізичних вправ», — сказав він. В. Гройсман закликав колег підтримувати в сесійній залі високий рівень політичної культури.


Пізніше народні депутати розглянули проект закону, яким передбачається надання політичним партіям можливості відкликати із місцевих рад своїх представників, якщо вони дискредитують політичну силу, яка привела їх до влади. Цей документ лише за кілька хвилин до розгляду внесли в порядок денний на вимогу Радикальної партії. Представляючи його з трибуни, Олег Ляшко наголосив на тому, що «суспільство вимагає відповідальності від партій, які делегували своїх представників у владу», зауваживши, що ситуація в Кривому Розі стала можливою саме через таку зраду кількох представників певних політичних сил. Документ викликав хвилю обурення під час обговорення. Зокрема, його називали поверненням до рабства або кріпосного права. Сигнальне голосування не дало результативності, тож В. Гройсман запропонував продовжити консультації з приводу цього питання.


За основу та в цілому народні депутати проголосували вчора за проект змін до деяких законів, які стосуються забезпечення гарантій соціального захисту колишніх працівників органів внутрішніх справ. За словами Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, так обранці підтримали людей, які доброю працею заслужили державні виплати під час роботи в міліції, але «випали» із законодавчого поля під час ухвалення закону про поліцію. Дали зелене світло також проекту змін до Прикінцевих та перехідних положень Митного та Податкового кодексів, які торкаються проекту модернізації Бортницької станції очистки стічних вод. Йдеться про нюанси, пов’язані із наданням нам допомоги в ремонті цього об’єкта з боку Японії.


Парламентарії дали згоду продовжити засідання, адже необхідно було ухвалити законопроекти, які пов’язані із формуванням бюджету на наступний рік. Однак голосів для цих документів під час сигнальних голосувань не набралося. Незважаючи на заклики глави парламенту та Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, консолідації законотворців не відбулося. отож Голова Верховної Ради Володимир Гройсман закрив засідання.

 

Факт

 

Протягом кількох місяців вдалося повернути додому півсотні наших заручників. Ще 140 українців залишаються в полоні, хоча бойовики штучно намагаються занизити цю цифру. Переговори про звільнення тривають, і вже до нового року сподіваються визволити ще групу наших вояків.

 

Олег Березюк, Арсеній Яценюк, Тетяна Острікова.

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.