Некомплект луганської поліції становить понад тисячу осіб, але черги тих, хто хоче надягти поліцейську форму, нема. І це при тому, що рівень безробіття в регіоні досить високий. Кадрові проблеми, які виникли, начальник Національної поліції в Луганській області Юрій Покиньборода називає тимчасовими.

— Є багато охочих перевестися на службу в Луганську область із батальйону, яким я командував, а також з інших підрозділів, — переконує Ю. Покиньборода. — Це така категорія людей, які готові спати в спальних мішках, але чесно служити, наводити порядок. Проблема в тому, що існує наказ не переводити людей, поки ми на місцях не розберемося з кадровими перестановками, не проведемо переатестацію та ін. Але я маю намір домагатися винятків, щоб нам все-таки дозволили перевести до нас хлопців у максимально короткий термін.
І все-таки, говорячи про кадровий голод, головний поліцейський області не виключає, що його поява пов’язана з падінням іміджу правоохоронних органів. У Грузії минуло п’ять ротацій, перш ніж поліція досягла потрібного якісного рівня. Велику роль відіграє людський фактор, який важко передбачити й неможливо виключити: одні приходять служити, другі — заробляти гроші.
— Сьогодні ми проводимо переатестацію особового складу. Є співробітники, яких я звільнив, знаючи, що це — рідкісні корупціонери, але вони з’являються в інших департаментах, які вже відділилися від нас. Думають, там сховаються. Ні. Я їх і там знайду.
Некомплект кадрів призвів до того, що на місцях втрачено зв’язок правоохоронців з населенням. Це дуже велика прогалина у роботі, особливо в умовах ведення бойових дій і наближеності до лінії розмежування. Наприклад, у прифронтових Гірському, Золотому, Тошківці на 35 тис. населення всього двоє дільничних, а співвідношення має бути іншим — один на 2 тис. осіб. У Трьохізбенці працює всього один дільничний, а треба хоча б чотири, плюс два детективи. На жаль, поліція нині не задіяна на лінії розмежування, хоча ці території вимагають особливої уваги. Іноді тут з’являються підозрілі особистості, відбуваються незаконні дії. Усе це повинна контролювати поліція за допомогою населення. Як цього досягти?
З ініціативи Юрія Покиньбороди у населених пунктах області почали проводити віче жителів територій і правоохоронців.
— Раз на місяць начальники поліції, їхні заступники повинні скликати віче й спілкуватися з людьми. Нехай слухають, що про них говорять, нехай відповідають на запитання й розуміють, який авторитет мають у суспільстві. Ми не збираємося відновлювати втрачений авторитет, ми його завойовуватимемо по-новому, — каже Юрій Покиньборода. — Є нова структура, нова назва, нові люди, тому авторитет теж повинен зароблятися по-новому. Такі віча вже проходять у селах Старобільського району. Не треба думати, що вони відбуваються про людське око. Тут присутні співробітники внутрішньої безпеки, збори фіксуються на відео, підкріплюються протоколами. Для того щоб заробити авторитет у населення, треба бути близьким до нього. Відповідати, чому, скажімо, дільничний належним чином не відреагував на заяви громадян? Нехай люди на вічі кажуть, хто хабарник, а хто корупціонер, і називають конкретні факти. Коли наш батальйон прийшов у Станицю Луганську, тільки 30% населення ставилося до нас нормально, інші вважали ворогами. Але ми довели, що є захисниками. І ми бачили, як змінюється до нас ставлення населення. Так і поліція повинна працювати: слухати людей, розуміти, чого вони прагнуть, робити висновки, не вступати в конфлікти.
Щоб звільнити людей для дільничної роботи, в області скоротили кількість блокпостів. Одинадцять прибрали повністю й іще один передали Нацгвардії. Прибирали тільки внутрішні блокпости, що дублюють один одного на одному напрямку й на одній ділянці. Крім того, надходить багато скарг щодо корупції на таких об’єктах. Нині в області проводяться операції «Ліс» і «Метал». Ті, хто краде матеріал, намагаються проїхати таємними тропами в об’їзд блокпоста. Юрій Покиньборода вважає, що більш раціональним методом боротьби з таким злом будуть мобільні групи.
На запитання про те, як вирішується житлова проблема понад тисячі правоохоронців, які залишили свої будинки й квартири на окупованій території, Юрій Покиньборода відповів так:
— Жодних перспектив побудувати житло поки що не передбачається. У держави немає грошей. А з другого боку, ми не збираємося сидіти в Сєверодонецьку все життя. Треба повертатися в Луганськ.

Луганська область.