У вестибюлі тернопільської школи № 24 аж голова паморочиться від запаху меду, кориці, імбиру, шоколаду... Тут відбувається виставка новорічних пряникових будиночків.

 

Ось справжня садиба, у дворі якої гуляє домашня птиця. Хати одна одної краща — на одній вишитий дах, на другій — мережаний, а ще й ажурний шоколадний балкончик. Є на пряничній вулиці й палац, у ньому навіть вікна світяться. Краса — очей не відвести... Помилуватися витворами дитячих рук приходять і школярі, і дорослі.


Восьмикласник Артур Молодчаний охоче проводить екскурсію. Розповідає про кожний смачний експонат. Одні всім класом готували, другі — індивідуально. Хлопець ділиться кулінарними секретами. Наприклад,

розповідає, як зробити прозорі вікна з карамелі або кольоровий дах із зефіру. «Зефір треба помістити у мікрохвильову піч, — розповідає хлопець, потім змішати з цукровою пудрою, він стане тягучим, додати барвник чи шоколад і ліпити все, що потрібно». Артур хоче бути шеф-кухарем. Каже, що вміє готувати багато страв, пекти торти. Юні кулінари навіть ялинку у вестибюлі вбрали у медові пряники. А ще діти виготовили дідухи — стародавні символи Різдвяних свят.


— Наш педагогічний колектив творчий: влаштовуємо виставки робіт учителів, беремо участь у міському конкурсі «Феєрія новорічного міста», — розповідає директор школи Ігор Каразія. — Цього року на День учителя діти пригостили педагогів власноруч випеченими медовими пряниками. Це так всім сподобалося, що заступник директора з виховної роботи Тетяна Головань запропонувала організувати конкурс на кращий пряниковий будиночок.


Що робити з такими смачними експонатами після виставки-конкурсу, їх творці вирішать самі. Найімовірніше, поласують усім класом. Є також ідея віднести частину смаколиків у дитячий притулок.

Тернопільська область.

 


На знімку: восьмикласники Артур Молодчаний, Олена Гумен і Любомир Стецюк охоче проведуть екскурсію пряниковою вулицею.


Фото автора.