Нові ради — нові програми

 

Після перезавантаження обласних рад потрібно переписати всі обласні галузеві програми на найближчі 3—10 років, заявив на брифінгу заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Андрій Шинькович (фракція Блоку Петра Порошенка).

Депутат наголосив, що кардинальні перетворення мають бути здійснені, зокрема, в аграрній галузі. «Нова аграрна доктрина передбачає суттєве збільшення прибутку селянина за рахунок земельного паю, збільшення доходів бюджету сіл і селищ для розвитку соціально-економічної інфраструктури, повна легалізація земель, що обробляються, та повна сплата усіх податків і зборів, переведення аграрної сфери із сировинної на виробництво продукції, в т. ч. і на експорт, облік усіх природних ресурсів та їх раціональне використання через громадський контроль», — відзначив А. Шинькович. Водночас депутат наголосив на потребі подолати корупцію у сфері використання природних ресурсів. За його словами, керівники обласних структур у сфері природних ресурсів мають «чітку таксу» — 30 тисяч доларів, яку щомісяця треба завезти до Києва. «Цю практику можна подолати тільки суворим покаранням, — сказав А. Шинькович. — Створені Антикорупційне бюро та прокуратура вже повинні розпочати діяти ефективно і рішуче».

Готові обстоювати право на гідне життя

 

Рішення Антикорупційного форуму, який відбувся у середу в Києві, — створити широкий громадський рух за очищення влади, є сигналом до того, що суспільство готове обстоювати право України на нове життя, заявили на брифінгу представники депутатського об’єднання «Народний контроль» Дмитро Добродомов і Андрій Антонищак. «Ця влада боїться лише людей, тому важливо забезпечити активний легітимізований тиск суспільства на владу, яка останнім часом загубила страх і совість у питаннях боротьби з корупцією, очоливши корупцію», — сказав Добродомов. 


Андрій Антонищак зазначив, що Антикорупційний форум — це лише перший крок. «Люди і суспільство нарешті зрозуміли — далі так жити не можна, — вважає депутат. — Або ми поборемо корупцію, або залишимося без держави». Парламентарії також заявили, що представники депутатського об’єднання «Народний контроль» за такий «антисоціальний бюджет», як подав уряд, не голосуватиме.

 

Лише 10 відсотків законопроектів відповідають європейським стандартам

 

На сьогодні лише 10 відсотків із зареєстрованих у парламенті законопроектів стають законами і відповідають європейським стандартам, заявила на брифінгу голова Комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції Ірина Геращенко. «На сьогодні у парламенті зареєстровано 3 300 законопроектів, із них законами стає майже 10 відсотків, — сказала Геращенко. — І є серйозна небезпека: якщо найближчим часом не вжити дієвих заходів уряду та парламенту щодо адаптації законодавства до європейських стандартів, можемо нівелювати наближення України до ЄС». За словами голови комітету, часто автори стверджують, що законопроект спрямований на реалізацію Угоди про асоціацію, а за змістом він взагалі перекреслює Угоду або не відповідає європейським директивам.


Нині при комітеті створено експертну групу для аналізу законопроектів на предмет відповідності європейським стандартам. Перший заступник голови комітету Остап Семерак наголосив на потребі створення ефективного законодавчого механізму імплементації Угоди про асоціацію з ЄС. За його словами, нині у комітеті за участю експертів доопрацьовується проект закону, який регламентуватиме процес наближення українського законодавства до вимог ЄС і який повинен встановити правила взаємовідносин між українським урядом та парламентом у питаннях євроінтеграції, моніторингу виконання цих завдань. Члени комітету також зареєстрували законопроект № 2046а про зміни до Регламенту Верховної Ради, який передбачає обов’язкове подання розробниками законопроектів висновку про відповідність європейським правилам і стандартам.


Інвестиційні стимули, а не затягування пасків


Прийняття бюджету, запропонованого урядом, і змін до Податкового кодексу законсервують той економічний курс, який нині здійснює уряд, ще на рік. І результати для українського суспільства будуть дуже не бажаними — зниження добробуту громадян, подальше сповзання економіки до прірви. Про це заявив на брифінгу голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк (фракція Радикальної партії). «Потрібно змінити економічний курс: бюджет має виконувати дві базові функції — соціального захисту населення і зростання економіки, — сказав депутат. — Нам потрібно не затягання пасків громадян, не збирання податків із найменш незахищених, а розігрівання економіки, створення інвестиційних стимулів і структурні реформи».