В Україні буде створено широкий позапартійний антикорупційний рух. Про це заявив голова Одеської облдержадміністрації Міхеіл Саакашвілі на Антикорупційному форумі. Він підкреслив, що новий рух створюється «не під конкретного політика чи якусь політичну партію». Ймовірно, він матиме назву «Рух за очищення України». Саме з таким логотипом на форумі роздавали значки. Відбувався він у столичному Міжнародному виставковому центрі. Участь в ініційованому активістами заході взяли понад шість тисяч осіб, серед них: народні депутати, в тому числі й попередніх скликань, журналісти, бізнесмени тощо.

«Тисячі людей приїхали сьогодні на форум. Ми нікому не платили гроші. Нікого спеціально не завозили. І те, що так багато людей, означає, що вони вимагають оновлення», — зауважив М. Саакашвілі.

Така велика кількість учасників (планувалося не більш як п’ять тисяч) свідчить про одне: запит на боротьбу з корупцією дуже великий, зазначила народний депутат (БПП) Світлана Заліщук. Вона підкреслила, що по всій країні має бути сформована широка антикорупційна коаліція з політичного та громадського середовища. «Ідеться не лише про публічні заяви та викриття конкретних людей, а й про дуже системні речі — як розпочати, наприклад, співпрацю громадських організацій на регіональному рівні, щоб ефективніше протистояти місцевим вождям, царкам, мафії, чиновникам, які, незважаючи на Євромайдан та Революцію Гідності, хочуть відновити свій вплив», — наголосила вона.

У свою чергу народний депутат Сергій Лещенко (БПП) заявив, що кращим результатом у боротьбі з корупцією можуть стати місцеві антикорупційні форуми, рухи та платформи. Він упевнений, що лише під тиском громадськості влада спроможна змінити своє ставлення до боротьби з корупцією.

Незвичний був і сам формат форуму — секційний. Кожен, хто прийшов, щоб запропонувати цікаві ідеї боротьби з корупцією, мав можливість висловитися. Поки в одній залі виступали політики, журналісти, бізнесмени тощо, в іншому невеликими групами за тематичними столами обговорювали нагальні проблеми. Кожен (відводилося по 10 хвилин) міг викласти свої ідеї боротьби з корупцією в даній сфері. За 10 хвилин лунав дзвоник і учасники пересаджувалися за інші столи. Наприкінці форуму «відповідальні за столи» озвучили зі сцени ідеї, що надійшли.

За підсумками Антикорупційного форуму його учасники вирішили провести такі заходи у Львові, Харкові, Одесі та Дніпропетровську. Перший із них, уже 18 січня, має відбутися в Харкові.

Вл. інф.

Із привітання Президента України організаторам та учасникам другого Антикорупційного форуму

«Останні гучні викриття та резонансні затримання за вчинення корупційних діянь є підтвердженням політичної волі подолати корупцію та індикатором того, що ми реально почали цей процес...

Однак викривати, звільняти і навіть затримувати — вже недостатньо. Люди справедливо вимагають суворого та невідворотного кримінального покарання за корупційні дії. Задля цього ми готуємо зміни до Конституції України в частині судової реформи і передбачаємо очищення та оновлення суддівського корпусу. Переконаний, що спільними зусиллями нам вдасться знищити корупційного монстра. Сподіваюся, що вже через 2—3 роки Україна в Індексі сприйняття корупції, який оприлюднює Transparency Іnternatіonal, посідатиме одне з почесних місць серед європейських партнерів — Чехії, Словаччини, а також Грузії, яка розпочала ці реформи декілька років тому».

 

 

 

 

Народні депутати Віктор Чумак, Мустафа Найєм і голова Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі перед початком Антикорупційного форуму.

Фото Владислава МУСІЄНКА (УНІАН).