Завершився візит Президента України Петра Порошенка до Ізраїлю. Політологи вже назвали його і драматичним, і історичним.


Драматичним, бо його затьмарив теракт, який стався в середу біля Храму Гробу Господнього і вніс корективи в програму перебування Президента. Заплановану зустріч з Єрусалимським Патріархом Теофілом ІІІ було перенесено. Вона відбулася після того, як Петро Порошенко з дружиною відвідали волонтерку Яну Зінкевич, що проходить лікування в Ізраїлі.


Що стосується історичного: то в Києві і Тель-Авіві акцентували увагу на дещо різних заявах, які прозвучали під час візиту. Проте обидві — дуже важливі для обох сторін. 
Якщо раніше Ізраїль утримувався від однозначної оцінки анексії Криму, то цього тижня політична еліта країни чи не вперше офіційно засудила окупацію півострова і висловилася за негайне відновлення територіальної цілісності. Відповідну заяву зробив і Президент Ізраїлю Реувен Рівлін.


Натомість Президент України Петро Порошенко також зробив заяву, яку в Ізраїлі навіть і не очікували. Але оцінили. «Радіо Свобода» цитує ізраїльського політолога Вячеслава Ліхачова, який коментує виступ Петра Порошенка в Кнесеті. А саме такі слова українського Президента: «Мусимо пам’ятати й про негативні епізоди нашої історії, коли колабораціоністи, які, на жаль, були майже в усіх окупованих нацистами країнах Європи, допомагали нелюдам у так званому «остаточному вирішенні єврейського питання».

Як тільки постала незалежна Україна, її керівництво принесло вибачення за ті злочини, що були скоєні окремими українцями в роки Голокосту. Я, звичайно ж, поділяю таку позицію нашого першого Президента Леоніда Кравчука. І роблю це в парламенті єврейської держави, перед обличчями дітей та онуків жертв Голокосту, людей, які пережили цю страшну трагедію єврейського народу, перед усіма громадянами вашої країни».


На думку Ліхачова, це вибачення стало показником «європейської зрілості сучасної української влади, справжнього сучасного європейського розуміння проблематики прав меншин, прав людини взагалі, розуміння власної історії. Важливо, що це пролунало, й це було дуже позитивно сприйнято у Кнесеті та в ізраїльському суспільстві, судячи з тих відгуків і коментарів, які вже були з цього приводу».