Коаліція консерваторів у парламенті Хорватії вирішила, що новий уряд країни має сформувати безпартійний депутат і бізнесмен Тихомір Орешкович. Днями президент країни Колінда Грабар-Кітарович вручила йому відповідний мандат, повідомило національне телебачення HRT.

 

«Зроблю все, щоб ми почали розв’язувати проблеми країни, розраховую в цьому на загальну підтримку. На створення уряду немає часу, але я не прошу відстрочення. Нам разом треба служити громадянам Хорватії і зробити так, щоб завтра їм жилося краще, ніж сьогодні», — заявив Орешкович.


Цей 49-річний бізнесмен — нова фігура на шахівниці великої хорватської політики. З 2005 року він працював у місцевому представництві міжнародної фармацевтичної корпорації TEVA, філія якої є і в Україні. В 2009-му Орешкович одержав у ній посаду фінансового директора по країнах Південно-східної Європи.


Нагадаємо, що парламентські вибори в Хорватії відбулися 8 листопада. Найбільшу кількість голосів отримала опозиційна «Патріотична коаліція» на чолі з Хорватським демократичним союзом. Але її 76 депутатських місць із 151 у парламенті не вистачило для самостійного формування уряду. Переговори із представниками Соціал-демократичної партії, яка раніше була правлячою, зайшли в глухий кут, але президент Хорватії Колінда Грабар-Кітарович запропонувала вихід — кандидатуру безпартійного депутата.


Вона ж призначила перше засідання нового складу Сабору (парламенту Хорватії) на наступний понеділок, 28 грудня.