Заступник директора з виховної роботи загальноосвітньої школи села Жовтневе Болградського району Одеської області Наталя Кірчева повернулася з Албанії, де пройшла навчання в університеті міста Тірани. Для того, щоб відправити Наталю в Албанію, довелося докласти чимало зусиль як представникам албанського дипломатичного корпусу в Україні, так і українській владі. У вересні цього року вчителька поїхала на навчання за укладеним договором між міністерствами освіти двох країн. У цій балканській країні Наталя Кірчева стала першою студенткою з України.

А все почалося рік тому, коли Болградський район Одещини відвідав відомий англійський журналіст Тім Джедан. Подорожуючи найнезвичайнішими місцями України, він побував і в Жовтневому, де Наталю попросили організувати для гостя екскурсію. Розговорившись із британцем, вона розповіла, що українські албанці, які тікали від ісламізації з рідних земель до цих країв, втратили здатність писати та читати рідною мовою, хоча й продовжують зберігати традиції і розмовляти албанською. Тіма Джедана зворушила ця відданість рідному корінню, і він запитав Наталю про те, чи хотіла б вона відвідати Албанію і навчитися писати та читати рідною мовою? Відповіддю було однозначне «так». А вже за кілька тижнів до Жовтневого надійшов лист від радника міністра закордонних справ Албанії. Ось тут усе й закрутилося.
«Мене сповнюють емоції! В Албанії я була лише місяць. Мало, звичайно, але я опанувала ази — навчилася писати й читати», — розповідає Наталя.
Учитель казав, що сучасна албанська відрізняється від тієї, якою спілкуються її односільчани. Тому гості було простіше спілкуватися з людьми похилого віку. Місцеві зазначали, що вона розмовляє, як їхні бабусі й дідусі.
«Багатьох зворушило до сліз, що я приїхала не для заробітку, а щоб вивчити мову й традиції предків. А я була розчулена прийом. Мені випала величезна честь побувати на своїй історичній батьківщині — в Албанії, і за такий короткий строк вона стала мені рідною», — з гордістю ділиться Наталя враженнями від поїздки.
Наталя Кірчева відвідала всі найбільші міста цієї країни, познайомилася з тим, як зараз живуть албанці. Звісно, основною метою її поїздки було одержання знань і навичок, які допоможуть організувати вивчення албанської мови в рідному Жовтневому. Сьогодні в місцевій школі ведеться факультативний курс для п’ятикласників. Програму Наталя Кірчева складала разом із Інститутом інноваційних технологій і затверджувала її в Міністерстві освіти України. Багато навчальних матеріалів Наталя купила сама, частину придбав албанський бізнесмен Якуб Ляшай. На уроках діти можуть одержати мовну практику, дізнатися про історію Албанії, традиції цього народу. Через те, що подібні уроки проводяться вперше, програма постійно змінюється й доопрацьовується.
Як уже повідомляв «Голос України», у селі Жовтневому компактно проживають громадяни албанської національності, які втратили навички писати й читати рідною мовою. Ось уже понад 200 років українські албанці передають рідну мову як фольклор, з вуст у вуста, від батьків до дітей. Тепер, після поїздки Наталі Кірчевої до Албанії, з’явилася можливість організації вивчення албанської мови в місцевій школі.

Одеська область.

 

 

Наталя Кірчева під час уроку.

Фото надане Наталею Кірчевою.