Міжнародна правозахисна організація Amnesty Іnternatіonal («Міжнародна амністія») відповіла на закиди з боку російської влади щодо свого останнього звіту про бомбардування РФ у Сирії з використанням касетних бомб. «Використання російською владою висловлювання «фейки» для опису результатів дослідження, проведеного Amnesty Іnternatіonal, виглядає безглуздо», — заявив директор регіональних програм організації на Близькому Сході та в Північній Африці Філіп Лютер, повідомляється на сайті «Міжнародної амністії».

 

Доповідь була оприлюднена 23 грудня. У ній правозахисники стверджували, що російські авіаційні та ракетні удари в Сирії призвели до загибелі щонайменше 200 мирних жителів. Пізніше речник російського президента Дмитро Пєсков заявив, що в Кремлі не отримували цього дослідження. А в міноборони запевнили, що в доповіді не оприлюднено нічого нового. «Ті ж штампи і фейки, які ми викривали раніше», — заявив представник відомства Ігор Конашенков.


За словами Філіпа Лютера, їхнє дослідження базується на вивченні понад 25 атак, з використанням свідчень очевидців та експертного аналізу фотографій і відеозаписів самих атак чи їх наслідків, а також заяв самого міністерства оборони Росії. «Російський уряд не може просто так відмахнутися від детальних результатів дослідження, зробивши лише пару рішучих заяв», — наголосив представник Amnesty Іnternatіonal.


Водночас в іншій впливовій правозахисній організації Human Rіght Watch («Нагляд за правами людини») нагадали, що Росія під час голосування у Генеральній Асамблеї ООН 7 грудня цього року не підтримала резолюцію стосовно Конвенції з касетних боєприпасів. Цей міжнародний документ вкотре нагадує про заборону використання такої зброї.