У Туркменістані цього тижня запущено газопровід «Схід—Захід» загальною вартістю в 2,5 мільярда доларів і протяжністю 800 кілометрів. «Із завершенням трубопроводу «Схід—Захід» співпраця з нашими європейськими партнерами набуває нової якості», — так прокоментував подію президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов.

 

«Схід—Захід» повинен стати частиною більшої мережі, створення якої лобіюють ЄС, Азербайджан, Туреччина і Грузія. Туркменістан, який володіє четвертими за обсягами в світі покладами газу, проклавши газогін дном Каспійського моря, отримає вихід до трубопроводів, пов’язаних з Європою, в обхід Росії. В ЄС припускають, що туркменський газ зможе надійти до Європи 2019 року. Адже нині газогін вже виведено до узбережжя Каспію.


Тим часом Росія та Іран наполягають на тому, що спорудження нового газогону має узгоджуватися з Москвою та Тегераном. Проте, якщо в ЄС не відкидають можливості імпортування туркменського газу через територію Ірану, про що, як повідомляє «Дойче велле», заявив віце-президент Єврокомісії Марош Шевчович, то стосовно Росії в Європі не готові до компромісів. Власне, цей газопровід повинен стати ще однією можливістю дати відсіч монополії Росії на газовому ринку.