Як удосконалити парламентські процедури у змінах до Регламенту Верховної Ради України, обговорили учасники круглого столу, проведеного Комітетом з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України. До дискусії було запрошено експертів та народних депутатів попередніх скликань.

 


Нині в парламенті зареєстровано понад 25 законопроектів про внесення змін до Регламенту, які регулюють ті чи інші парламентські процедури. На початку наступного року очікують на результати оцінки місії Європарламенту на чолі з Петом Коксом щодо інституційної реформи парламенту. До обговорення правового регулювання парламентської процедури залучено і Венеціанську комісію. Метою змін має стати перетворення Верховної Ради на сучасний європейських парламент. Однак нині, як зауважують експерти, Регламент Верховної Ради не є «священною коровою» для депутатів. І дедалі частіше стає предметом кулуарних домовленостей. 


Нині в парламенті обговорюють декілька «рецептів», як виконувати Регламент та врегулювати парламентські процедури. Зокрема, законо-проект в авторстві народного депутата Віктора Чумака та інших взагалі пропонує відмовитися від Регламенту. Або ж є пропозиції, щоб Регламент діяв не як закон, а лише як суто парламентський документ, норми якого можуть у будь-який момент змінюватися. Концепція змін до регламенту, розроблена за участю експертів програми USAІІD «Рада» передбачає, зокрема:


— врегулювання діяльності парламентської коаліції та опозиції;


— закріплення додаткових прав для позафракційних депутатів;


— розв’язання проблеми міграції депутатів у фракціях;


— посилення парламентської дисципліни;


— спрощення процедури включення законопроектів до порядку денного;


— особливості діяльності депутатських фракцій і груп;


— доповнення Регламенту окремим розділом про дострокове припинення повноважень Верховної Ради.


Цю концепцію невдовзі буде надано для обговорення народним депутатам України.


Під час круглого столу пролунало багато пропозицій, як можна вдосконалити Регламент Верховної Ради та розв’язати давню проблему неособистого голосування обранців. Зокрема, народний депутат попередніх скликань Борис Беспалий вважає, що єдиним вирішенням проблеми може бути біометрична кнопка для голосування. На його думку, парламентських «високих достойників» варто поставити перед вибором: або вони щодня працюють у Верховній Раді як належить, або займаються іншою роботою — бізнесом, викладанням тощо.


Більшість учасників обговорення схилялися до думки, що Регламент Верховної Ради може не мати статусу закону, а перетвориться на внутрішній документ парламенту, як це діє у багатьох розвинутих країнах світу і рекомендовано Венеціанською комісією.