Гібриди продовжують улаштовувати на сході України передноворічні «феєрверки». За минулу добу (дані на 28.12) терористи здійснили 35 обстрілів, повідомляє прес-центр АТО. По позиціях українських сил у Широкиному ворог прицільно бив із великокаліберних кулеметів і гранатометів. Недалеко від селища Новоселівка Друга (донецький напрямок) відбувся бій — противник відступив.
За словами спікера прес-центру штабу АТО Антона Мироновича, напруженою залишається ситуація у Зайцевому. Місцеві жителі стверджують: інтенсивні обстріли бойовики ведуть із танків і мінометів. Активно працюють снайпери, пересування по селищу обмежене. Улюбленими мішенями гібридів як і раніше залишається район донецького аеропорту, Піски, Опитне, Авдіївка й територія на північ від Горлівки.
Терористи продовжують утримувати село Комінтернове, маючи важке озброєння, заборонене Мінськими домовленостями. У минулу неділю вони обстріляли представників ОБСЄ, звинувативши в цьому українську сторону. Про провокацію, що готується, у нашому штабі знали й попереджали заздалегідь. У свою чергу в місії підтвердили факт обстрілу їхніх представників і встановили, що вогонь вели з території, яка перебуває під контролем бойовиків.
Досягнуті в Мінську угоди про повне припинення вогню під час новорічно-різдвяних канікул знову зірвали бойовики. Така «голосна» поведінка — результат некерованості або ж санкціонована Москвою акція — буде зрозуміло з того, як розвиватимуться події найближчим часом. За даними Головного управління розвідки МОУ, ватажки терористичної організації «ДНР» Олександр Захарченко й Олександр Ходаковський у суботу відправилися «на килим» у Москву для одержання ЦУ від своїх кураторів...
А в Генштабі ЗСУ, мабуть, готуються до чергової, постноворічної хвилі мобілізації. Як відомо, попередні призовні кампанії резервістів не дали очікуваних результатів. Одна із причин — методи їх проведення. Щоб вирішити питання забезпечення армії кадровим ресурсом у період ведення воєнних дій, необхідно змінювати форму й зміст мобілізації. Адміністративні важелі й «даєш кількість за будь-яку ціну!» у цій ситуації не працюють. Судячи з повідомлення начальника Генштабу Віктора Муженка, яке він розмістив на своїй сторінці у Фейсбуці, крайніми за зрив операції зробили військкомів і визнали їх негідними йти по червоній доріжці мобілізації.
«Під час наради, присвяченої аналізу проведення шести черг мобілізації, обговорили проблемні питання, які виникали протягом цього часу. Одне з них — реформування системи військкоматів, що виявила невідповідність частини військових комісарів, з яких було звільнено майже 120 осіб, ще понад сто було переміщено в інші підрозділи.
Тільки спільна, злагоджена робота військових комісарів, командирів військових частин і громадських організацій дасть змогу значно підвищити рівень організації виконання мобілізаційних завдань комісаріатами», — написав Муженко.
Як бачимо, перед Новим роком по обидва боки фронту вибивають і чистять «килими». Можливо, ці відгомони чути на передовій.