Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого — один із найпрестижніших вищих навчальних закладів України. Більш ніж 200-літня історія, плеяда видатних учених, когорта знаних випускників. Сьогодні викладання, науково-дослідницьку та виховну роботу забезпечують 38 кафедр, де працюють понад 700 викладачів. Серед них більше 100 докторів наук, професорів, понад 500 кандидатів наук, доцентів. Нині в університеті навчаються майже 14 тис. студентів. ВНЗ робить значний внесок у розбудову правової держави, удосконалення законотворчого процесу і правозастосування. Науковці брали безпосередню участь у розробленні чинної Конституції України та інших нормативно-правових актів. У галузі нормотворчої діяльності триває співпраця з Верховною Радою України, адміністрацією Президента, Кабінетом Міністрів України, міністерствами і відомствами, органами місцевого самоврядування.
Напередодні Нового року редакція звернулася до ректора НЮУ ім. Ярослава Мудрого, академіка Національної академії наук України і Національної академії правових наук України, доктора юридичних наук, професора, Героя України Василя Яковича Тація з проханням висловити своє бачення майбутнього розвитку юридичної освіти в Україні, її інтеграції в світовий простір.

Забезпечення якості вищої освіти України має базуватися на єдиних європейських стандартах

Підготовка фахівців-правників високого рівня, забезпечення їх конкурентоспроможності на ринку праці, доступності освіти, інтеграції до європейського освітнього простору із збереженням національних досягнень і традицій має залишатися одним із найважливіших напрямів розвитку нашої держави.
Для розвитку системи вищої освіти та покращення її якості необхідна повна модернізація цієї сфери. Багато залежить від того, коли буде реально утворено та як буде організовано діяльність Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.
Формування системи забезпечення якості вищої освіти України має базуватися на єдиних Європейських стандартах і рекомендаціях (ESG), які складаються з трьох частин:
— внутрішнього забезпечення якості у вищих навчальних закладах;
— зовнішнього забезпечення якості вищої освіти;
— забезпечення якості в діяльності агенції із зовнішнього забезпечення якості.
Будь-яка модель вищої освіти, обрана як оптимальна, узгоджуватиметься із своїм завданням тільки тоді, коли механізм фінансування виявиться відповідним цій моделі і достатнім. Розвиток вищої освіти в Україні потребує вдосконалення механізмів державного фінансування ВНЗ, зміцнення реальної автономії навчальних закладів із можливістю самостійного розпоряджання їхніми бюджетами.
Університет імені Ярослава Мудрого вважається кращим юридичним вузом нашої держави.
Ми не стоїмо осторонь від цих процесів. Прийняті останніми роками стратегічні рішення, окреслені в них пріоритети поставили нові завдання і перед нашим колективом. Але головне те, що ми постійно вдосконалюємо зміст і якість юридичної освіти і науки. Нашим найбільшим досягненням, надбанням на шляху розвитку (від юридичного інституту до Національного юридичного університету) є запровадження в освітню, наукову, виховну діяльність пріоритету загальнолюдських цінностей, інтересів і прав людини. Вироблена колективом нашого навчального закладу стратегія підготовки висококваліфікованих юридичних кадрів дає нам змогу впродовж багатьох років поспіль посідати провідне місце в системі вищої освіти України.
Саме тому інноваційний розвиток освіти, підвищення її якості, інтегрування в європейський освітній простір стали одним із найважливіших напрямів нашого університету. Про це йдеться в нормах, закріплених Статутом Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, затвердженого наказом МОН України № 701 від 2 липня 2015 р., положенні про організацію освітнього процесу в університеті, плані розвитку університету на 2010—2020 рр. та інших актах.
Серед конкретних завдань, зафіксованих у Статуті, слід особливо наголосити на таких, як: кадрове забезпечення, розроблення університетських програм і навчальних планів з урахуванням міжнародних стандартів, упровадження інформаційних технологій навчання, створення й відкриття нових напрямів і спеціальностей для підготовки фахівців; удосконалення організації та змісту освітнього процесу з метою забезпечення європейських стандартів у збереженні культурних традицій України тощо.
Однією з найважливіших складових успіху при виконанні поставлених завдань є потужний потенціал університету — висококваліфікований науково-педагогічний склад, яким виховано не одне покоління правників України, котрими пишається держава, пишаємося й ми.
Викладання, виховну й науково-дослідну роботу здійснюють близько 700 науково-педагогічних працівників, серед них понад 100 докторів наук, професорів, більш як 500 кандидатів наук, доцентів, близько 40 академіків та членів-кореспондентів Національної та галузевих академій наук.
Висока кваліфікація професорсько-викладацького складу, потужна матеріальна база, яка продовжує розвиватися, розширення міжнародних зв’язків, якість підготовки випускників — майбутніх фахівців різних сфер юридичної практики, підтверджують, що серед вищих навчальних закладів України впродовж багатьох років Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого виправдано вважається кращим юридичним вузом.

Всі наші випускники знаходять роботу в різних сферах юридичної практики

Зверніть увагу! Попри фактичне припинення державного розподілу молодих спеціалістів, ми і цього року його провели по окремих інститутах і факультетах. Однак не це головне. Затребуваність наших випускників підтверджує і те, що всі вони фактично знайшли перше місце роботи в різних сферах юридичної практики. Незважаючи на втрату Кримського юридичного інституту і Сімферопольського юридичного технікуму (через анексію Криму), воєнні дії в Донецькій і Луганській областях, конкурси на вступ до нашого університету свідчать про його високий авторитет. На місця державного замовлення за рівнем «бакалавр» було подано близько 7 тис. заяв, у магістратуру — майже 2,5 тис. Про авторитет свідчить і рівень державного замовлення. Треба зазначити, що при суттєвому скороченні бюджетних місць конкурсна комісія МОН України виділила нашому ВНЗ 1170 місць для підготовки бакалаврів-правознавців, ще 73 бюджетні місця — в Інституті підготовки юридичних кадрів для СБУ України, 518 місць — для магістратури, додатково 88 місць — для магістратури Інституту підготовки юридичних кадрів для СБУ. Виділені бюджетні місця і для специфічних категорій. Фактично у нас зберігся рівень державного замовлення минулого року.
Багатопрофільність підготовки фахівців, надання можливості отримати дві спеціальності протягом навчання — це глобальний, важливий стратегічний напрям розвитку вищої освіти й у нашій державі, й у європейській та світовій практиці. У нас створено ефективно працюючу систему багатопрофільної, високоякісної підготовки фахівців для різних сфер юридичної практики в межах спеціальності «Правознавство» з урахуванням особливостей роботи в органах влади і приватних структурах, що виступають замовниками освітніх послуг. Сьогодні в університеті разом зі спеціальністю «Правознавство» запроваджено підготовку фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» за спеціальностями «Міжнародне право», «Фінанси і кредит», «Менеджмент», а за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр» — за спеціальностями «Судова експертиза» та «Інтелектуальна власність». У нашому ВНЗ здійснюється також підготовка за сертифікованими освітніми програмами «Медіа-право» і «Податковий юрист».

Важко переоцінити внесок наших науковців у розбудову правової Української держави

Значними є досягнення і здобутки в науковій діяльності. Так, вченими університету досліджуються фундаментальні і прикладні проблеми правознавства. Минулого року робота велася за 17 цільовими комплексними програмами, які пройшли державну реєстрацію в УкрІНТЕІ. Систематично відбуваються міжнародні, республіканські та регіональні науково-практичні конференції, круглі столи, семінари.
Важко переоцінити внесок наших науковців у розбудову правової Української держави. До нас постійно звертаються найвищі державні інституції, як-от: Верховна Рада, її комітети, адміністрація Президента, Кабінет Міністрів України за наданням наукових консультацій. Вчені активно співпрацюють із відповідними комісіями і комітетами, робочими групами щодо подальшого вдосконалення українського законодавства, впливають на практику його застосування в консультативних радах органів юстиції, охорони правопорядку, місцевого самоврядування та ін. Велику роботу було проведено нашими науковцями, які працюють у Конституційній комісії. Зокрема, групою науковців, яку очолює д. ю. н., проф. Світлана Григорівна Серьогіна, підготовлено проект концепції децентралізації влади та змін із цього приводу до Основного Закону України.
Важливим для університетської науки, прогресу науки і науково-технічної сфери в цілому буде прийняття закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», метою якого є створення умов для ефективної наукової та науково-технічної діяльності, забезпечення потреб суспільства і держави у технологічному розвитку на базі гармонійної взаємодії освіти, науки, бізнесу та влади.
Університет, визнаний у країні і за її межами провідним державним вищим навчальним закладом, міцно утримує лідерські позиції у сфері юридичної освіти України, забезпечує функціонування та інноваційний розвиток освіти, підвищення її якості, інтеграцію в європейський освітній простір.

Досягнення університету відзначені численними нагородами

Досягнення університету відзначені численними нагородами міжнародного і всеукраїнського рівня. Так, Номінаційним комітетом Європейської Бізнес-Асамблеї (Оксфорд, Велика Британія) його представлено до Міжнародної нагороди «Best Enterprіse of Europe» («Краще підприємство Європи») із врученням міжнародного сертифіката. Тільки у 2014—2015 рр. університет отримав на V Міжнародній виставці-презентації «Сучасний заклад освіти — 2014» нагороду «Лідер вищої освіти України», на Національній виставці-презентації «Інноватика в сучасній освіті» — диплом лауреата конкурсу І ступеня в номінації «Інноваційні засоби навчання, програми, проекти та рішення для впровадження в систему освіти», на VІ Міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти — 2015» — Гран-прі «Лідер наукової та науково-технічної діяльності» та золоту медаль у номінації «Інновації у розвитку міжнародної співпраці та презентація національної освіти у світовому та європейському освітньо-науковому просторі» та ін.
Останніми роками відбулося багато важливих подій у науковому, міжнародному, культурному, спортивному житті університету, у житті студентського самоврядування.
Незважаючи на складні політичні й економічні умови, ми все ж таки намагалися розвивати всі напрями діяльності. Це, як уже наголошувалося, стосується передусім вирішення кадрових питань, підвищення якості освіти, удосконалення навчального процесу, впровадження нових напрямів підготовки, освітніх програм, прогресивних методик навчання, створення високоякісного наукового продукту, розширення міжнародних зв’язків, розбудови матеріальної бази з впровадженням новітніх інформаційних технологій у всі сфери життєдіяльності університету, створення умов для всебічного розвитку студентів. Із метою розширення можливостей працевлаштування випускників запроваджено підготовку фахівців за магістерською програмою «Міжнародне право», за якою студенти зможуть отримувати дипломи Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого та магістра міжнародного права Університету Миколаса Ромеріса (Вільнюс, Литва), Університету Миколая Коперника (Торунь, Польща). У цьому контексті слід додати, що в найближчій перспективі за магістерською програмою «Європейське та міжнародне підприємницьке право» випускники разом із дипломом нашого ВНЗ додатково отримуватимуть диплом Савойського Університету Монблан (Франція). Цей напрям потрібно активно розвивати.
Умови сьогодення, нові підходи до організації та розвитку освіти і науки в Україні ставлять перед нашим колективом дедалі нові завдання, на виконання яких мають спрямовуватися наші зусилля.
Для забезпечення високої якості освіти, підготовки фахівців відповідно до міжнародних умов, підвищення рівня наукових досліджень та їх практичного спрямування у нас є все необхідне: висококваліфікований професорсько-викладацький склад, значні наукові здобутки, готовність науковців передавати знання молоді, а студентів — учитися, сучасна матеріальна база.

Публікацію підготував Микола КОСИЙ.

ІЗ ДОСЬЄ «ГОЛОСУ УКРАЇНИ»

20 жовтня 2015 року в університеті відбулися вибори ректора. На посаду балотувалися два претенденти — кандидат юридичних наук доцент В. В. Богуцький і доктор юридичних наук професор В. Я. Тацій. До списків виборців (з урахуванням відокремлених структурних підрозділів у Києві та Полтаві) було внесено 910 осіб, які мають право голосу на виборах ректора. З них узяла участь у голосуванні 841 особа (92,42 %). З числа тих, хто брав участь у голосуванні, подано голосів: за В. В. Богуцького — 56 (6,66 %), за В. Я. Тація — 765 (90,96 %), не підтримали жодного кандидата — 14 (1,66 %). 6 бюлетенів (0,72 %) визнано недійсними.

 

 

 

Ректор і випускники.

Фото надано університетом.