Японський журналіст Дзюмпей Ясуда перебуває в заручниках у бойовиків угруповання «Джебхат ан-Нусра», на сирійській території. Про це на своїй сторінці у Фейсбуку повідомила організація «Репортери без кордонів».

 

Як стверджують «Репортери...», Дзюмпей Ясуда в’їхав на територію Сирії на початку липня нинішнього року як незалежний журналіст. Він мав намір зібрати матеріали про страту бойовиками ІДІЛ свого колеги і друга — журналіста Кендзі Ґото. Озброєні люди захопили його буквально через кілька годин після того, як він ступив на сирійську територію. Бойовики заявили про викуп, і як стверджують джерела організації «Репортери без кордонів», «почали зворотній відлік до того часу, коли цей викуп має надійти». А якщо його не буде сплачено, терористи погрожують вбити заручника або продати його іншому терористичному угрупованню. Тому «Репортери без кордонів» закликають уряд Японії діяти швидко.


До цього ж закликають свою владу і японські ЗМІ. Колеги Дзюмпея Ясуди побоюються, що час може бути втрачено. Відповідаючи на запитання телеканалу NНК, міністр закордонних справ Японії Фуміо Кішіда сказав, що він та члени уряду знають про ці інформаційні повідомлення. Він хотів би утриматися від подальших коментарів, але запевняє, що уряд займається цією проблемою «на повну силу».


Японські ЗМІ нагадують, що Дзюмпей Ясуда свого часу вже мав гіркий досвід перебування в заручниках — 2004 року в Іраку, але тоді його через три дні звільнили.


Вочевидь, багато хто пам’ятає трагічну розв’язку історії з японськими заручниками в січні нинішнього року. Спочатку до рук ісламських терористів з ІДІЛ потрапив японський підприємець Харуна Юкава, а потім — японський журналіст Кендзі Ґото, який вирушив на його розшуки. Бойовики зажадали за них викуп у 200 мільйонів доларів і дали для сплати всього 72 години. Уряд не пішов назустріч терористам. Через три доби бойовики стратили Юкаву, а задля звільнення журналіста виставили вимогу обміняти його на смертницю-терористку, яку було ув’язнено в Йорданії. Коли ж обмін зробити не вдалося, журналіста стратили теж. У відеоролику, розміщеному в Інтернеті, бойовики пообіцяли «почати полювання на японців, хоч би де ті були». МЗС Японії рекомендувало громадянам країни утриматися від поїздок до Сирії.


За даними «Репортерів без кордонів», нині в заручниках по всьому світу перебувають 54 журналісти, і 26 із них — у Сирії.

Токіо.