Таке рішення учора ухвалив Дніпровський районний суд міста Києва. До присутніх звернувся лідер партії «УКРОП» і закликав зберігати спокій, не порушувати порядок. Він висловив упевненість у тому, що апеляційна інстанція скасує цю ухвалу, оскільки в нього дуже сильна правова позиція.

 


Сторона захисту з самого початку клопотала про відведення суддів у справі, про призначення судово-медичної експертизи і перенесення засідання. Утім, у всіх вимогах було відмовлено. Ще у неділю, 27 грудня, суддя ухвалив рішення розглядати справу в закритому режимі. У результаті між бійцями спецпідрозділу СБУ та прихильниками очільника партії «УКРОП» сталася сутичка. Оскільки прихильники Г. Корбана відмовилися залишати зал, силовики намагалися чи то виштовхати людей на вулицю, чи то вивезти підозрюваного із зали суду, щоб провести процес в іншому приміщенні.


Як повідомила прес-секретар партії «УКРОП» Євгенія Кравчук, Г. Корбану стало зле: у нього піднявся тиск, але правоохоронці заблокували виїзд «швидкої» з території Дніпровського суду. «До райсуду приїхав реанімобіль.

В’їзд машини на територію суду заблокували працівники СБУ. Адвокати звернулися до представника СБУ і судді з проханням надати коридор для транспортування Геннадія Корбана до «швидкої», однак вони відмовилися, посилаючись на заборону прокурора Олександра Голінченка», — повідомила ЗМІ прес-секретар партії.


У залі суду декілька днів вирували пристрасті. Зокрема, депутат Андрій Денисенко кинув пляшкою у суддю Миколу Чауса. Мало не доходило до бійок між прокурором та депутатами.


Нагадаємо, що лідеру партії «УКРОП», якому ГПУ висунула низку звинувачень за ч. 3 ст. 157 Кримінального кодексу України (перешкоджання здійсненню виборчого права), раніше було визначено запобіжний захід — домашній арешт. Утім, днями ГПУ зажадала змінити його на тримання під вартою. На думку прокурорів, під домашнім арештом лідер «УКРОПу» зловживав своїми правами та умисно затягував слідство. Своєю чергою захист наполягає, що Геннадію Корбану зробили операцію, тому він потребує госпіталізації й не може перебувати на судовому процесі.

 

Коментар ГО «Центр громадського сприяння та правозахисту»


«Великий інтерес викликають саме причини затримання. Що це було? Сумно, що за всіма цими розмовами забули про людину, яка потрапила у лещати старої, політично заангажованої системи правоохоронних і судових органів. Справа Корбана — яскравий приклад того, що в країні досі немає реальних реформ прокуратури і судової системи. При цьому не варто боятися встановлення нових і чітких вимог до суддів та прокурорів, заміни їх на новий корпус у повному складі. Без приходу нових людей формальна зміна системи не матиме принципового значення».


Фото Владислава МУСІЄНКА (УНІАН).