З 5 січня розпочнеться реєстрація на пробне ЗНО. Про це розповів на прес-конференції новий керівник Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій. Завдяки «тренувальним» тестуванням абітурієнти ознайомляться з процедурою проведення ЗНО та виконають завдання, максимально наближені до тих, які їм запропонують під час основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання.

 

Оцінити свої знання з української мови і літератури майбутні вступники зможуть 2 квітня, а пробне ЗНО з англійської, німецької, іспанської, французької, російської мов, біології, географії, історії України, математики, фізики та хімії призначили на 9 квітня. Школярі зможуть написати тренувальні тести лише з двох дисциплін — української мови та літератури й одного предмета на вибір. Вартість пробного ЗНО з кожного предмета — 111 гривень.


Після виявлення фактів несанкціонованого втручання у систему ЗНО в інтересах окремих вступників, порушення кримінальної справи й арешту одного з керівників УЦОЯО підтримка зовнішніх іспитів в суспільстві дещо знизилася. Водночас, як констатувала на прес-конференції керівник центру «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна, ця подія не дискредитувала систему ЗНО. Лише 19% респондентів вважають, що це свідчення неспроможності, корумпованості системи, 10% упевнені, що йдеться «про кілька прикрих випадків», а 6% вбачають у справі помсту влади і намагання повернутися до колишньої корумпованої системи вступу до вишів.


Вадим Карандій розповів про часткову зміну колективу і модернізацію інформаційно-телекомунікаційної системи центру. Зокрема, розпочато створення комплексної системи захисту інформації. «Саме її відсутність у попередні роки була однією з причин того, що трапилося», — вважає він.