Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування ухвалив на своєму засіданні рекомендувати парламенту перейменувати Кіровоград в Інгульськ та відмовився від проімперського Єлисаветграда. Звичайно, це великий і важливий крок в напрямку утвердження національної гідності.
Але значно більше національних, патріотичних, справді українських вагомих аргументів ми бачимо на користь пропонованої назви «Кропивницький». Вважаємо, що перейменування Кіровограда саме в Кропивницький сприятиме вихованню відчуття гордості за рідний край, поваги до української культури та мови, за прикладом міст Хмельницький та Івано-Франківськ. Адже саме наш земляк Марко Лукич Кропивницький очолив створений 27 жовтня 1882 року перший професійний Український театр, який історично прославив наше місто в усьому світі, що було найяскравішим проявом патріотизму й незламності духу, Дату цієї події навіть занесено до календаря міжнародної організації ЮНЕСКО.
Ім’ям Кропивницького названо театр, вулицю, є Меморіальний музей Кропивницького, Літературно-меморіальний музей Карпенка-Карого, культурний заповідник родини Тобілевичів «Хутір Надія», де понад 100 років зеленіє дуб, посаджений Кропивницьким. Потрібні лише воля й рішучість, усвідомлення значущості назви «Кропивницький» для наступних поколінь, а також її ролі в культурно-патріотичному вихованні молоді.

Ігор СМИЧЕК, член Національних спілок театральних діячів та художників, лауреат обласної премії ім. О. Осмьоркіна.